Van Persie in balans, fans Arsenal in vervoering

Na een fabuleuze opleving onder leiding van Robin van Persie verliest Tottenham met 2-5. 'Desastreus als Van Persie vertrekt.'

In een wilde dans valt kosmopolitisch Londen elkaar in de armen, oerkreten slakend. Dik, dun. Blank, gekleurd. Zitplaatsen zijn weer staanplaatsen van deinend rood-wit. 'Robin van Persie, he scores when he wants', zingen de supporters van Arsenal na diens schitterende gelijkmaker, een geplaatst schot dat eerst klimt en precies op tijd naar de kruising daalt.


Arsenal - Tottenham Hotspur is een gekkenhuis, een draaikolk van rauwe emoties. Beleving in optima forma. Klasse, fouten, een zeldzame omkering van kansen en woede. Ongelooflijk gevloek in woorden van vier letters daalt van de tribunes, bestemd voor Tottenham-oren. De derby van Noord-Londen is intens. Als één groepje het lied 'Sta op als je Tottenham haat' aanheft, gaan duizenden staan. Stewards lopen af en aan. Ze gebieden: zitten mensen.


Van Persie is de aanjager van emoties, de absolute ster, de ongekroonde koning van het Emirates Stadion. Scorend, aangevend, rustig, sierlijk, het linkerbeen als maatstaf van een elftal. Eenmaal, in de slotfase, waagt hij zijn benen met een risicovolle solo tussen maaiende voeten. Hij is een voetballer in balans, over wie één vraag actueel is: blijft hij ook na zijn achtste seizoen 'Gunner'? Is hij de club niet ontstegen?


Arsenal, dat sinds 2005 alle prijzen misliep, dreigt bij 0-2 te bezwijken onder de Londense zon, maar dan is daar die fabuleuze opleving onder leiding van Van Persie. De 1-2 van Sagna valt in de nastoot van een schot van de 28-jarige Nederlander op de paal. Dan maakt hij zelf 2-2, zijn 23ste van de competitie, zet hij na de pauze de aanval voor de 3-2 van Rosicky op en passt hij bekeken met de buitenkant van de voet op Walcott voor 4-2. Alleen bij 5-2 heeft hij geen aandeel. Arsenal is weer vierde in de Premier League en blijft meedoen om plaatsing voor de Champions League.


Voor de aftrap krijgt hij weer een individuele prijs, als eerste die de grens van 20 competitiedoelpunten bereikt. Hij geeft een vlot handje aan een sponsormeneer, want omkijken heeft geen zin. Fascinerend is ook een discussiërend kringetje voor de aftrap. Van Persie is de bovenmeester die zijn jongens toespreekt: Rosicky, Vermaelen.


In het programmaboek vertelt hij over de geruchten van een vertrek. Hij richt zich alleen op voetbal, op 'het aanvoeren' van de ploeg. Na het seizoen zal hij in alle rust onderhandelen. Na afloop heeft hij geen tijd voor een toelichting. Met Van der Vaart, invaller bij Tottenham, vliegt hij meteen naar Nederland, om te trainen met Oranje en terug te keren naar Londen, voor de interland van woensdag tegen Engeland. 'Sorry', stuurt hij een bericht via Twitter.


'Hij moet blijven', vindt Sky Sports-analyticus Ian Wright, topspits van weleer. Arsenal zou ver willen gaan om hem te binden, is het bericht van zondag; tot 150 duizend pond per week en vijf miljoen premie als hij het contract dat tot 2013 loopt, laat openbreken.


'Het zou desastreus zijn als hij vertrekt', aldus Wright, een van de beroemdste spitsen uit de geschiedenis van Arsenal, die een duo vormde met Bergkamp. 'Arsenal moet alles doen om hem te behouden. Er zijn al te veel topspelers vertrokken.' Bij Wright is Arsenal nog steeds 'we', want de club stroomt door zijn bloed.


Arsenal is overvleugeld door andere clubs. Wright: 'Robin verdient medailles. Een vraag die hij zichzelf zal stellen luidt of de club hem tevreden kan houden, met transfers in de zomerperiode. Bovendien is het cruciaal dat Arsenal zich plaatst voor de Champions League.' Het is zoals bondscoach Van Marwijk stelt, 'een dilemma.'


Van Persie heeft al zo vaak gesproken over de honger naar prijzen. Hij is 28 en op de toppen van zijn kunnen. Hij kan een clubicoon worden als Bergkamp, die onder meer drie landstitels won en symbool was voor het nieuwe Arsenal van Arsène Wenger. In de eerste jaren sinds diens komst in 1996 had Arsenal nog geen last van Chelsea en Manchester City, clubs met tegenwoordig ontstellend rijke geldschieters. Wenger bouwde en gaf jeugd alle kansen. Het is niet meer genoeg.


Op de muur rond het stadion is een prachtige afbeelding van Bergkamp te zien, naast andere helden als Adams, McLintock, Parlour, Bould, Rice, Henry. Naast zijn beeltenis is een uitspraak van supporter Matthew Goodwin afgedrukt. Diens vader vertelde hem als baby tijdens het badderen over Arsenal en was geroerd toen het eerste woord van het kind 'Bergkamp' bleek.


Maar dit is dus de era van Van Persie. De Noorse fan Hakon Hitland is voor de derde keer bij Arsenal. Hij is nerveus voor de aftrap, in zijn Van Persie-shirt: 'Voor mij is Van Persie de beste voetballer ter wereld. Ja, beter dan Messi. Hij heeft meer power. Ik hoop dat hij blijft, maar volgens mij gaat hij naar Real Madrid.' Buiten metrostation Arsenal is een gesigneerde schoen van Van Persie te koop, in een plexiglas box. Kosten: 250 pond.


Dan zijn daar Tony Collins van 57 en Harold Cumberlin van 85 jaar. Ze zullen niet boos zijn als hij vertrekt. Dat begrijpen ze wel.


Collins: 'Toen Robin pas bij ons was, kreeg hij een rode kaart tegen Southampton. Ik dacht: dat is een heetgebakerde jongen met wie we nog wat gaan beleven. Nu is hij bijna de enige die een doelpunt kan maken.'


Cumberlin: 'Ik denk dat hij blijft.'


Collins: 'Volgens mij vertrekt hij. Hij kan nog één keer een grote transfer maken.'


Of zij het normaal vinden dat Arsenal zo veel moet betalen om hem eventueel te houden? Nee, dat is niet normaal, maar het is de enige manier om mee te doen in de top. Cumberlin, voormalig onderwijzer, betaalt voor een seizoenkaart van 1000 pond iets minder dan de helft zelf. De rest is gesubsidieerd.


Maar op een dag als vandaag is elke penny welbesteed. Fans van Arsenal zingen naar Harry Redknapp, de manager van Tottenham die kandidaat is voor het Engelse elftal: 2-0 and you fucked it up.'


Meer over