Van Ojik: 'Stem op D66 is een stem voor Rutte'

GroenLinks opent de campagne voor de provinciale verkiezingen vandaag met een frontale aanval op D66. 'Een stem op Pechtold is een stem op Rutte, een stem op dit kabinet', waarschuwt partijleider Bram van Ojik de vele kiezers uit het 'linkse' kamp die neigen naar D66. 'Als het gaat over bezuinigingen, nivelleren, marktwerking, dan is D66 een uitgesproken rechtse partij', aldus Van Ojik in de Volkskrant.

Bram van Ojik. Beeld ANP
Bram van Ojik.Beeld ANP

De aantrekkingskracht van D66 is een belangrijke factor bij de leegloop van het linkse kamp in de Tweede Kamer. De PvdA staat op zwaar verlies in de peilingen, terwijl de SP en ook GroenLinks daar nauwelijks van profiteren. Onderzoeksbureau I&O Research publiceert vandaag onderzoek waaruit blijkt dat D66 de grootste stemmenmagneet is onder kiezers die in 2012 nog PvdA stemden. Pechtold haalt daarnaast veel stemmen weg bij VVD en ook GroenLinks. Van Ojik richt zijn pijlen daarom op Pechtold. Terwijl premier Mark Rutte als VVD-leider en PvdA-leider Diederik Samsom het kabinetsbeleid tot inzet van de verkiezingen maken, houdt Pechtold zijn handen vrij.

I&O-onderzoeker Peter Kanne plaatst kanttekeningen bij Van Ojiks strategie. 'In 2012 staken bij de Kamerverkiezingen veel GroenLinks-kiezers over naar de PvdA. Die lijken nu deels terug te keren, en deels over te gaan naar D66.' Maar dat doen ze niet per ongeluk, zegt Kanne. 'Ook al schat een deel zichzelf links in, toch kiezen ze bewust een rechtsere partij.' Pechtold wil niet inhoudelijk reageren op Van Ojiks uitlatingen.

Op 18 maart zijn de verkiezingen voor de provinciale staten. Die Staten kiezen vervolgens de leden van de senaat. Het is cruciaal voor het kabinet dat VVD, PvdA en gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP daar een meerderheid houden. In opiniepeilingen staan PVV en D66 op grote winst terwijl de regeringspartijen VVD en PvdA verliezen. GroenLinks staat op een kleine tot forse winst.

Peter Kanne voorziet dat het kantje boord wordt of de coalitie met gedoogpartners een meerderheid in de senaat houdt. 'Vooralsnog halen zij net geen meerderheid, maar er zijn veel onzekerheidsfactoren.' Veel kiezers weten nog niet of zij gaan stemmen en op wie. Kannes onderzoek verschijnt vandaag op ioresearch.nl.

De economische crisis van de afgelopen jaren werd volgens Van Ojik veroorzaakt door 'rechts beleid'. 'Marktwerking, deregulering, privatisering, flitskapitaal, noem maar op: VVD-beleid.' Dat zich in de peilingen toch een massieve rechtse meerderheid aftekent, komt volgens Van Ojik door gebrek aan zelfvertrouwen bij links. 'Links gaat te veel mee in recepten van marktwerking.'

undefined

Meer over