Van Nistelrooij en Manchester zijn gelukkig

Het mooiste vond hij dat het grote Manchester United een jaar wachtte op hem, Ruud van Nistelrooij uit het Brabantse Geffen....

Manchester United had in de zomer van 2000 Cole, Yorke, Solskjaer en Sheringham voor twee plaatsen in de aanval. De club wenste ook Van Nistelrooij. De aanvaller van PSV wilde maar zeggen dat hij gestreeld was door het feit dat manager Ferguson gewoon een jaar geduld betrachtte, alvorens 67 miljoen uit te trekken voor hem.

Wie eenmaal is rondgeleid door stadion Old Trafford, the Theatre of Dreams, en heeft geroken aan de grootste club van de wereld, is nou eenmaal verkocht. Dan is blijven bij PSV, hoe fijn die club ook is, geen optie meer. Een jaar na zijn introductie bij de Mancunians, zeven keer kampioen in de laatste negen jaar, verbond de 24-jarige aanvaller zich voor vijf jaar aan United, als vijfde Nederlander in de historie na Arnold Mühren, Jordi Cruijff en de huidige spelers Stam en Van der Gouw.

'Ik had me vorig jaar zo ontzettend verheugd op de transfer. Dan is het nu dubbel zo mooi dat die alsnog doorgaat', zei Van Nistelrooij in Hoenderloo, waar hij twee dagen voor het duel tegen Cyprus van bondscoach Van Gaal even mocht praten met de pers.

Zelfs de recente interesse van Real Madrid, de Europees kampioen, kon Van Nistelrooij niet meer vermurwen. 'Het is prachtig als je dat hoort, maar mijn gevoel ligt bij Manchester United.'

Dat is ook nooit veranderd sinds 28 april vorig jaar, toen de droomtransfer uit elkaar spatte. Van Nistelrooij scheurde tijdens zijn revalidatie in Eindhoven een knieband af. Op 7 maart was hij voor het eerst geblesseerd geraakt aan het gewricht. United eiste in de daaropvolgende onderhandelingen een kijkoperatie. Van Nistelrooij weigerde, met het oog op zijn deelname aan Euro 2000.

Toen de blessure verergerde was Van Nistelrooij gedwongen tot een operatie in Vail, Colorado, en tien maanden revalidatie. Toch bleef er contact bestaan met United. Er was sprake van een diep gevoel van wederzijdse liefde.

Pas acht duels heeft de international gespeeld sinds zijn rentree op 1 maart en bijna altijd is hij gewisseld. Soms waren zijn acties als vanouds: zoals in het bekerduel tegen Heerenveen, toen hij twee keer knap scoorde, of afgelopen vrijdag tegen RKC, toen hij knap wegdraaide en uit een moeilijke hoek de paal raakte. Hij kan doorzetten met zijn lange passen, schieten, rommelen, scoren vooral. Bijna een keer per wedstrijd gemiddeld.

Soms ook is hem af te zien dat hij nog ritme mist. 'Maar fysiek ben ik helemaal in orde. Dat is ook gebleken tijdens de tests.'

United had alle vertrouwen getuige de snelheid waarmee de transfer werd afgerond. Vrijdag was een delegatie van de Engelse kampioen bij PSV - RKC. Zaterdag reisde Van Nistelrooij meteen naar Manchester voor de keuring. 's Avonds waren de handtekeningen gezet. 'Het was een heerlijke avond. We hebben flink getoast.'

Moeilijkheden waren er eigenlijk niet meer. Het contract was vorig jaar immers al opgesteld. 'Maar ik wil mijn zaakwaarnemer Rodger Linse complimenteren. Vrijdag na de wedstrijd heeft hij me ingelicht. Zaterdag is het contract getekend. Normaal sluimert zoiets een tijdje.'

Eigenlijk wilde Van Nistelrooij niet praten over de transfer, want hij is in Hoenderloo voor de wedstrijd tegen Cyprus. Uitgerekend maandag maakte hij zijn rentree in de selectie van Oranje, na veertien maanden. De media-druk dreef hem naar de microfoon. De bedoeling was dat hij alleen een verklaring uitgaf. Eerst in het Nederlands, daarna in het Engels. Maar toen brandde een vragenvuur los en antwoordde hij gedurende een minuut of vijf. Zijn gezicht glom. Van de douche die hem na de wedstrijd had opgefrist, maar vooral van trots.

In Eindhoven prijzen ze zich gelukkig met de goede klant die ze hebben in Manchester United. In drie jaar ontvingen ze voor Stam en Van Nistelrooij ruim honderd miljoen gulden. Samen hadden ze nog geen twintig miljoen gekost.

Meer over