Van Nistelrooij duurste 'Engelse' speler

Ruud van Nistelrooij is sinds maandag de duurste speler van de Engelse Premier League. Manchester United betaalt voor de komst van de 24-jarige Nederlandse aanvaller 67 miljoen gulden aan PSV....

Van Nistelrooij en Manchester United zijn het voor de tweede keer eens geworden over een vijfjarig contract. Vorig jaar ketste de overeenkomst af op de medische keuring, die een blessure aan de knie aan het licht bracht. Vlak daarna scheurde de jonge international zijn kniebanden. Hij werd geopereerd in de Verenigde Staten en revalideerde in Nederland.

Manchester United zocht Van Nistelrooij meteen na zijn herstel weer op en verzekerde zich vrijdag van zijn komst. De transfersom ligt zelfs hoger dan die van vorig jaar. Maar geld is geen probleem voor Manchester United, dat opnieuw kampioen van Engeland is geworden, maar vorige week door Bayern München uit het toernooi om de Champions League werd gezet.

Manchester United geldt als de rijkste voetbalclub ter wereld. De jaaromzet bedraagt bijna 500 miljoen gulden, waarvan ruim een derde afkomstig is uit de tv-rechten. Maar met alles wat Manchester United aanraakt, gaan recordbedragen om. Geen club in de wereld verdient zoveel aan de verkoop van clubattributen als Manchester United (120 miljoen gulden per jaar), en geen club incasseert ook zoveel geld uit de shirtreclame als de Engelse kampioen (35 miljoen gulden).

Vorig jaar verhinderde de Engelse mededingingswet een superdeal tussen Manchester United en BSkyB, het commerciële tv-station van Rupert Murdoch. Wel bezit de club een eigen tv-zender. Door de zogenoemde imagerechten van zijn spelers op te kopen, verschaft Manchester United zichzelf mogelijkheden om een deel van de investeringen in zijn sterspelers terug te verdienen. Deze betalingsconstructie wordt overigens bij vrijwel alle Europese topclubs toegepast.

David Beckham is Manchesters best verdienende speler. Zijn jaarsalaris ligt ruim boven de tien miljoen gulden. Van Nistelrooij zal op niet veel minder uitkomen. Uit een accountantsonderzoek van Deloitte & Touche bleek vorige week dat Manchester United op jaarbasis 150 miljoen gulden aan spelerssalarissen uitkeert. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat de Engelse Premier League als eerste voetballiga de omzetgrens van een miljard pond zal doorbreken.

Tegelijkertijd groeien de spelerssalarissen in een onverantwoord hoog tempo, zo waarschuwden de accountants. In 1995 werd er in totaal 130 miljoen aan spelerslonen betaald, dat bedrag is nu opgelopen tot 800 miljoen gulden. Deloitte & Touche verwacht dat dit bedrag in het seizoen 2003-2004 verdrievoudigd kan zijn.

Meer over