NieuwsDWDD

Van Nieuwkerk stopt met DWDD

Matthijs van Nieuwkerk stopt eind maart met het presenteren van De wereld draait door, maar blijft bij BNNVara. Hij heeft zijn contract met drie jaar verlengd. Dat is woensdagochtend bekendgemaakt. De 59-jarige presentator was vijftien jaar lang het gezicht van de populaire talkshow van BNNVara. 

Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD. Beeld null
Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD.

Van Nieuwkerk gaat vanaf januari 2021 een ‘lange reeks zaterdagavondprogramma’s’ maken. Over de inhoud daarvan is nog niets bekend. BNNVara zegt bezig te zijn met de ontwikkeling van een nieuw programma op de vooravond van NPO 1. De omroep heeft Van Nieuwkerk laten weten dat het geen DWDD zal heten.

In een persbericht van BNNVara stelt de presentator: ‘DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen. We hebben in die dagelijkse drie kwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen.’

Aanvankelijk, in het najaar van 2005, presenteerde Van Nieuwkerk de talkshow afwisselend met Francisco van Jole. Daarna presenteerde onder anderen Claudia de Breij op maandagen, en hij de rest van de week. Volgens betrokkenen is het programma om hem heen gebouwd.

Vanaf september 2008 was Van Nieuwkerk de enige presentator – later met een ‘tafelheer of -dame’. Mede dankzij zijn positieve insteek en de dynamiek waarmee onderwerpen elkaar afwisselden, wist hij DWDD tot één van de best bekeken hedendaagse programma’s te maken.

Gert-Jan Hox, directeur Content van BNNVara noemt de talkshow ‘één van de grootste successen uit de vaderlandse televisiegeschiedenis’.

Dat Van Nieuwkerk vertrekt bij de talkshow komt niet als een grote verrassing. In de zomer zei de presentator in tijdschrift Linda al dat hij overwoog te stoppen, omdat vijftien jaar een mooie tijd is. ‘Ik heb het idee dat zoals er destijds een aantal redenen waren om bij DWDD te blijven, er nu een aantal redenen zijn om er in het voorjaar mee te stoppen.’

In een interview met het Algemeen Dagblad zegt hij dat hij ‘niet meer voor een langere periode zo intens wil werken’. Hij gaat het voorlopig wat rustiger aan doen. ‘Elke dag live een talkshow maken en presenteren, daarbij ook nog geplaagd door mijn wens om zo origineel mogelijk te zijn. Ik merkte dat daar een eind aan kwam.’

Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk in DWDD. Beeld null
Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk in DWDD.

Salarisdiscussie

Zijn besluit te stoppen met de show kan niet los worden gezien van de voortdurend opspelende discussie over zijn salaris. Van Nieuwkerk verdiende in 2018 ruim 3,5 ton – bijna de helft hiervan is publiek geld, de rest wordt opgebracht door BNNVara. Nog niet zo lang geleden ontving de presentator 600 duizend euro per jaar. Zijn contract liep tot medio 2020; daarna moet hij bij de publieke omroep genoegen nemen met 2 ton per jaar. De Tweede Kamer heeft de regels voor salariëring van presentatoren de afgelopen jaren strenger gemaakt.

In het AD stelt Van Nieuwkerk dat hij zich nooit heeft geschaamd voor zijn hoge salaris. ‘Als je meer dan gemiddeld werkt, meer dan gemiddeld succes hebt en meer dan gemiddeld voor een zender betekent mag je meer dan gemiddeld verdienen. Die logica is nu afgeschaft. Tant pis.’

Van Nieuwkerk heeft al een lange journalistieke carrière achter de rug. Na een afgebroken studie Nederlands ging hij in 1984 voor dagblad Het Parool werken, waar hij twaalf jaar later hoofdredacteur werd. Hij stapte in 2000 over naar de Amsterdamse tv-zender AT5, maar bleef daar niet lang.

Na een korte periode als netcoördinator van Nederland 3 ging Van Nieuwkerk in 2003 zelf voor de camera staan. Hij presenteerde met Wilfried de Jong het programma Holland Sport, waarvoor ze in 2005 de Zilveren Nipkowschijf kregen. Met De wereld draait door won Van Nieuwkerk talloze prijzen, waaronder de Gouden TelevizierRing in 2007 en de Zilveren Nipkowschijf in 2011.

Typisch Matthijs van Nieuwkerk

Zijn taal, zijn leg-het-mij-eens-uit-houding, zijn odes: dit typeert Van Nieuwkerk, volgens de huidige en voormalige tv-critici van de Volkskrant.

Meer over