Van Nieuwenhoven niet beschikbaar als PvdA-leider

De huidige fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven stelt zich niet beschikbaar voor het partijleiderschap van de PvdA....

ANP en Internetredactie

Dat heeft Van Nieuwenhoven dinsdag bekendgemaakt. Van Nieuwenhoven vindt dat de beslissing rond het leiderschap van de partij te vroeg moet worden genomen.

De nieuwe partijleider wordt half december gekozen door de PvdA-leden. Van Nieuwenhoven vindt dat er eerst een inhoudelijke partijlijn moet worden uitgezet voordat een leider wordt gezocht. Ook vindt ze het ongewenst om tegelijkertijd fractievoorzitter en kandidaat-partijleider te zijn.

Na de verkiezingsnederlaag van de PvdA in mei nam Van Nieuwenhoven het voorzitterschap van de Tweede Kamer-fractie tijdelijk over van Ad Melkert. Van Nieuwenhoven had aangegeven dat ze op basis van de algemene politieke beschouwingen, die vorige week werden gehouden, zou beslissen of ze op zou gaan voor het leiderschap.

Ze zegt een 'een goed gevoel' aan dat debat overgehouden te hebben. 'Ik voel me goed bij de inhoud en het debat, maar niet bij de keuze voor een partijleider die ik nooit heb willen zijn.'

PvdA-Kamerlid Wouter Bos meldde zich eind augustus als eerste, en tot nu toe enige, kandidaat voor het leiderschap van de partij. Mogelijke tegenkandidaat wordt vice-fractievoorzitter Adri Duijvestein.

Meer over