Van nachtclubportier tot aanhanger van de sharia

De Britse politie heeft op verzoek van de VS donderdag Abu Hamza al-Masri gearresteerd. De radicale imam wordt beschuldigd van betrokkenheid bij terrorisme....

'Bin Laden is een goede jongen. Iedereen in de Arabische wereld mag hem. Er is niets mis met die man en zijn overtuigingen.'

Met zijn uitlatingen en de huiveringwekkende portrettering van hem in de schandaalbladen werd Abu Hamza al-Masri voor veel Britten het belangrijkste gezicht van het moslimextremisme in eigen land.

De 47-jarige moslimgeestelijke met zijn glazen oog en stalen haak op de plaats van de rechterhand, deinsde er niet voor terug in interviews de aanslagen van 11 september 2001 te verdedigen. Scotland Yard voelde hem herhaaldelijk aan de tand, maar kon nooit bewijzen vinden van zijn betrokkenheid bij terroristische acties. Vanwege zijn Britse nationaliteit kon hij daardoor nooit langer worden vastgehouden.

Abu Hamza werd als Mustafa Kamel Mustafa geboren in de Egyptische stad Alexandrië. In 1979 kwam hij naar Engeland met het plan bouwkundig ingenieur te worden. Hij studeerde in Brighton maar werd uiteindelijk nachtclubportier in de West End. Dankzij zijn huwelijk met een Britse vrouw (van wie hij vijf jaar later scheidde) verwierf hij de Britse nationaliteit.

Begin jaren negentig reisde Abu Hamza naar Afghanistan, waar hij tegen de Sovjet-bezetters vocht. Hierbij verloor hij zijn rechterhand en een oog. Hij keerde terug in Engeland als fanatiek gelovige en geestelijke. Hij richtte de organisatie Aanhangers van de Sharia op, die strikt leefde naar de islamitische wetten.

In 2002 sprak hij de radicale islamistische groep al-Muhajirun toe, waarbij hij zijn steun voor Al Qa'ida betuigde. In interviews prees hij Osama bin Laden en kritiseerde hij de aanval op Irak.

Gematigde moslims hebben Abu Hamza altijd veroordeeld en gezegd dat hij slechts een kleine groep binnen de islam vertegenwoordigt.

De Britse regering heeft herhaaldelijk getracht hem monddood te maken. Zo mocht hij niet meer prediken in de beruchte Finsbury Park-moskee in Noord-Londen nadat een antiterreureenheid van Scotland Yard een inval had gedaan vanwege geruchten over banden met terroristen. Abu Hamza besloot daarop op het plein voor de moskee zijn religieuze en politieke standpunten wereldkundig te maken. Minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett ontnam hem vervolgens de Britse nationaliteit en wilde hem naar Jemen uitwijzen. Maar Abu Hamza wist zijn verblijf te rekken met een beroepsprocedure.

Nu hebben de Amerikanen om zijn uitlevering gevraagd. De VS zeggen informatie te hebben dat Abu Hamza betrokken is geweest bij een gijzelingsactie in Jemen in 1998, waarbij vier mensen omkwamen, en het opzetten van een trainingskamp voor Al Qa'ida-terroristen in de Amerikaanse staat Oregon een jaar later. Hij kan hiervoor de doodstraf krijgen.

Donderdagochtend om 3 uur werd hij door Scotland Yard van zijn bed gelicht. Er vond huiszoeking plaats en 's middags kon de geestelijke al in staat van beschuldiging worden gesteld. Maar het is niet waarschijnlijk dat Abu Hamza al op korte termijn aan de Amerikanen kan worden uitgeleverd. De uitleveringsprocedure duurt twee maanden en daarna wacht waarschijnlijk nog een beroepsprocedure.

Meer over