Van mode in het Rijks tot een doortastend konijn in een film

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten. Van mode in het Rijksmuseum tot een doortastend konijn in een film.

null Beeld Carola van Wijk, Rijksmuseum
Beeld Carola van Wijk, Rijksmuseum

1 Mode Catwalk, Rijksmuseum, Amsterdam, t/m 16 mei

De nieuwe modetentoonstelling in het Rijksmuseum ziet er spectaculair uit. Dat is vooral te danken aan de vormgeving van topfotograaf Erwin Olaf, die onder meer een bewegende catwalk liet bouwen. Onder de ruim tachtig historische stukken die in het museum te zien zijn, zitten prachtige ontwerpen van onder meer Cristóbal Balenciaga en Jeanne Lanvin. En omdat kostuumconservator Bianca du Mortier zich heeft kunnen uitleven in de bijschriften, is Catwalk ook inhoudelijk de moeite waard.

2 Muziek Spinvis, Sweelinck, Roderik de Man, Guus Janssen. Spinvis, Ensemble Zerafin. Tilburg (29/3), Groningen (1/4), Amsterdam (13/5), Nijmegen (14/5).

Spinvis gaat met de componisten Roderik de Man en Guus Janssen aan de slag met een oude variatiecyclus. Mein junges Leben hat ein End, van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) hoorde tot het domein van organisten, zangers en blokfluitspelers maar de nieuwe variaties van De Man en Janssen wil je niet missen. Met Spinvis en de spannende instrumentencombinaties van Ensemble Zerafin.

3 Beeldende kunst Breitner: Meisje in kimono, Rijksmuseum, t/m 22 mei

Ze was 16 en heette Geesje, Geesje Kwak. Breitner zag haar lopen, en vroeg haar te poseren. Dat was meer dan een eeuw geleden. Geesje stierf op haar 22ste in Zuid Afrika - en het zou cynisch zijn om te zeggen: gelukkig hebben we de schilderijen nog, maar hé: gelukkig hebben we de schilderijen nog. Veertien in getal, tonend: Geesje in de witte, blauwe en rode kimono. Dertien eigenlijk, want een toont niet Geesje, maar ene Anna. Een lezer nam er aanstoot aan dat ik haar hoofd omschreef als 'een pannenkoek met twee gaten erin'. Dat zal ik daarom niet meer doen.

4 Film The Assassin, regie Hou Hsiao-hsien

Wie martial arts-films associeert met actievuurwerk, wapengekletter en door de lucht suizende krijgers, vindt in The Assassin een formidabel alternatief. De vertrouwde vechttaferelen zijn er wel degelijk, maar worden door de Thaise meestercineast Hou Hsiao-hsien ingelijfd in een oogverblindend schilderachtig, ongebruikelijk sereen geheel, vol fantastische landschappen, flakkerend kaarslicht en langs de cameralens ruisende gordijnen. De complexe plot - over een sluipmoordenares in 9de- eeuws China - is bijzaak.

The Assassin. Beeld
The Assassin.Beeld

5 Theater Bommenneef van Marjolijn van Heemstra door Ro theater. T/m 23 april

Kapitein Van Heemstra liet een bom ontploffen bij een gezin op Sinterklaasavond. De man des huizes was een vermeend NSB'er. Twee doden, onder wie een kind. Marjolijn van Heemstra duikt in deze geschiedenis en ontdekt dat het heldenverhaal zoals dat in haar familie de ronde deed, eigenlijk een diepe tragedie is. Met Ro-acteur Herman Gilis probeert ze de waarheid te achterhalen.

6 Film Zootropolis

Als eerste konijn in de geschiedenis schopt Judy Hopps het tot politieagent. Dat ze vervolgens als parkeerwacht aan de slag moet in de door grote, sterke dieren gedomineerde stad Zootropolis, is een teleurstelling. Gelukkig kan ze al gauw haar kwaliteiten bewijzen wanneer op mysterieuze wijze roofdieren beginnen te verdwijnen. De Disney-animatiefilm Zootropolis, van de makers van Big Hero 6 en Wreck-It Ralph, combineert een spannend detectiveverhaal met een scherp, actueel betoog over vooroordelen.

undefined

Meer over