Teruglezen

Van minuut tot minuut: Op de laatste dag van 2013 viel één dode door vuurwerk

2013 heeft zijn laatste adem uitgeblazen met feestvreugde, maar ook veel vuurwerkoverlast. In Medemblik viel een dode bij het afsteken van zwaar vuurwerk. Lees hier het laatste liveblog van 2013 terug.

00.00 uur - 2014
Aan het jaar 2013 is officieel een einde gekomen. Nederlanders zouden vannacht voor zo'n 67 miljoen euro aan pijlen, knallers en ander vuurwerk de lucht in laten vliegen.

22.45 uur - Feest in Moskou
In de Russische hoofdstad Moskou barste het feest om 22.00 uur onze tijd los. Omdat de Russen geen wintertijd hebben, is er een tijdsverschil van twee uur met Nederland. In Rusland was er na de twee zelfmoordaanslagen in Volgograd afgelopen week extra veel politie op de been.

Vuurwerk op het Rode Plein in Moskou.Beeld afp

22.35 uur - Strijd om grootste vreugdevuur
Op het Haagse strand is een hevige strijd gaande tussen Scheveningers en Duindorpers om het grootste vreugdevuur. De stapels met pallets blijven gestaag groeien, zo is op een webcam te volgen. De laatste jaren komt er zoveel publiek naar de brandende stapels kijken dat er extra dranghekken zijn geplaatst om het publiek op veilige afstand te houden, meldt Omroep West.

21.50 uur - Dubai gaat voor wereldrecord vuurwerk
In Dubai, waar het nieuwe jaar al om 21 uur Nederlandse tijd van start ging, werd een poging ondernomen een nieuw wereldrecord te vestigen voor de grootste vuurwerkshow. Tijdens de show die zes minuten duurde werden 400.000 stukken vuurwerk afgestoken verspreid over 100 km kustlijn in Dubai. Enkele afgevaardigden van het Guinness Book of Records waren aanwezig tijdens de show. Of Dubai het wereldrecord officieel toegewezen krijgt, wordt pas over enkele uren bekendgemaakt.

21.28 uur - Esther Ouwehand gaat uitdaging aan
Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, gaat zich hard maken voor een algeheel vuurwerkverbod. Via Twitter is ze een uitdaging aangegaan met enkele van haar volgers. Als zij het verbod voor elkaar weet te boksen, dan beloven zij een maand geen vlees te eten. 'It's on', zo twitterde ze op oudjaarsavond.

20.56 uur: Duizenden mensen zonder stroom
Duizenden mensen in Almere zijn oudjaarsavond begonnen zonder elektriciteit. Inwoners van 17.000 huishoudens in en om Almere-Buiten zaten minimaal anderhalf uur in het donker. Dat meldde netbeheerder Liander dinsdagavond. De storing ontstond om 18.15 uur en trof in eerste instantie 26.000 huishoudens. Door de stroom om te leiden was dat voor 9000 aansluitingen binnen enkele minuten alweer verholpen.

19.30 uur - Eerste vuurwerkdode
In Medemblik is een man omgekomen door het afsteken van zwaar vuurwerk. Dat meldt de NOS. Het vuurwerk ontplofte en de man overleed ter plekke. De politie doet onderzoek naar de omstandigheden.

Beeld anp

19.24 uur - Paus roept op tot meer naastenliefde
Paus Franciscus heeft op zijn eerste oudjaar als paus opgeroepen tot meer menselijkheid en naastenliefde. In de Sint-Pietersbasiliek zei hij dat ieder mens zorgzaam en gul moet zijn tegenover iedereen die in de problemen zit. Hij noemde de Italiaanse hoofdstad Rome in het bijzonder. 'Rome in het nieuwe jaar zal beter zijn als er geen mensen meer zijn die de andere kant op kijken en zich niet bemoeien met menselijke problemen. Problemen van mannen en vrouwen, die of we dat willen of niet, onze broeders zijn', aldus de 78-jarige Franciscus op de laatste dag van 2013. 'Iedereen heeft het recht te worden behandeld met dezelfde billijkheid en acceptatie', zei de paus.

De paus op bezoek in de Sint-Pietersbasiliek.Beeld ap

19.05 uur - 10.000 klachten over huisdieren
Ook het Meldpunt Vuurwerkoverlast meldt dat opvallend veel klachten over huisdieren gaan die gestrest raken door het afgestoken vuurwerk. 10.000 van de 70.000 klachten die tot nu toe zijn binnengekomen bij het meldpunt gaan over huisdieren, zo heeft een woordvoerder laten weten. Ook geleide- en hulphonden en daarmee hun baasjes zijn de dupe. 'Door de harde knallen durft mijn blindengeleidehond de straat niet meer op. Ik ben gewongen om thuis te blijven', schrijft een Tilburgse vrouw.

18.20 uur - Vuurwerkverkoop
Vuurwerkliefhebbers in Nederland hebben de afgelopen dagen samen zo'n 67 miljoen euro uitgegeven aan pijlen, knallers en ander vuurwerk. Dat schat Leo Groeneveld, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. Het bedrag is bijna 10 procent hoger dan vorig jaar. Toen ging voor 65 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in, een geldsom die al 3 jaar dalende was. 'Het lijkt erop dat we de neerwaartse lijn van afgelopen jaren hebben kunnen ombuigen. Mensen zien lichtpuntjes aan het einde van de crisis, en dat is te merken tijdens een feestje als vanavond', zei Groeneveld. Zo'n 70 procent van de omzet van afgelopen dagen betrof siervuurwerk, 20 procent bestond uit knallers. Bij de overige 10 procent ging het om andere producten, zoals veiligheidsbrilletjes en aansteeklonten.

Vuurwerk.Beeld anp

18.10 uur - Staatsloterij
Ruim 4,2 miljoen lotnummers heeft de Staatsloterij verkocht voor de oudejaarstrekking. Dat is geen record want vorig jaar zijn 4,4 miljoen lotnummers aan de man gebracht. De hoofdprijs van deze trekking is 30 miljoen.

17.30 uur - Honden en katten
Dieren en vuurwerk, het is een ongelukkige combinatie. Veel dieren zijn bang voor de harde knallen en zoeken een schuilplaats of lopen weg. Op Twitter en Facebook zijn verschillende oproepjes geplaatst van vermiste dieren die door het vuurwerk zijn weggelopen.

17.00 uur - Beijing
In de Chinese hoofdstad Beijing is het nu 00.00 uur. Nu zal dit de Chinezen niet veel doen, zij vieren hun jaarwisseling op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dat is dit jaar op 31 Januari. Nog even geduld dus.

Een handelaar op de beurs in New York met een feestelijke nieuwjaarsbril.Beeld ap

16.30 uur - Brandjes
Er zijn veel kleine brandjes door toedoen van vuurwerk. Een overzichtje:

16.20 uur - Whatsapp
De chat-app WhatsApp heeft de capaciteit flink uitgebreid met het oog op de te verwachten drukte tijdens de jaarwisseling. Dit zegt Brian Acton, medeoprichter van Whatsapp, tegen Whatsappen.nl. Whatsappen.nl verwacht dat WhatsApp als eerste chatapp de magische grens van 50 miljard berichten in 24 uur kan gaan doorbreken. 'We hebben een uitgebreide capaciteit, maar er zal ook een team stand-by staan voor het geval er toch iets gebeurt', zegt Acton. De medeoprichter van WhatsApp hoopt dat de jaarwisseling net zo soepel verloopt als vorig jaar. Of whatsappen vlekkeloos zal gaan vanavond hangt ook af van de telecomproviders, die hebben meestel veel moeite met de enorme piek in het mobiele verkeer tijdens de jaarwisseling.

16.00 uur - Japan
In de Japanse hoofdstad Tokio en de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang is het nu 00.00 uur.

15:35 uur - Nog geen jongeren Veen op vrije voeten

Alle 100 jongeren die zijn opgepakt na de rellen in Veen zitten nog vast. Een politiewoordvoerder zegt dat ze zijn ondergebracht in diverse cellencomplexen van de politie in de regio. Hij kon nog niet zeggen wanneer de eersten vrijkomen. 'Dat is afhankelijk van de verhoren.'

Een groep jongeren bekogelde in de nacht van maandag op dinsdag na ongeregeldheden enkele politiewagens met lege flessen en zwaar vuurwerk. De politie en de brandweer waren afgekomen op een melding van een autobrand, waarna bij aankomst in de Grotestraat direct enkele voertuigen werden bekogeld.

De politie kijkt naar een brandende auto in VeenBeeld ANP

15.10 uur - Nieuwjaar tussen de ijsschotsen
De opvarenden van het schip Akademik Sjokalskij zijn het nieuwe jaar inmiddels ook begonnen. Na kerst vierden ze ook de jaarwisseling tussen de ijsschotsen. Het schip zit sinds vorige week vast in metersdik ijs bij Antarctica. Pogingen van ijsbrekers om het schip te ontzetten, zijn tot op heden niet gelukt. De Akademik Sjokalskij zit gevangen tussen het ijs op ongeveer 1500 zeemijl ten zuiden van het Australische Tasmanië.

De opvarenden van het schip Akademik SjokalskijBeeld afp

15.00 uur - De nieuwjaarsboodschap van Poetin
President Valdimir Poetin heeft in zijn nieuwjaarsboodschap de Russen beloofd de strijd tegen terroristen krachtig en consequent voort te zetten, totdat 'zij geheel zijn vernietigd'. De president had zich nog niet over het terrorisme uitgelaten sinds de twee zelfmoordaanslagen in de zuidelijke stad Volgograd. De aanslagen op een station, zondag, en een trolleybus, maandag, kostten zeker 34 mensen het leven.

Vladimir Poetin.Beeld ap

14.50 uur - Oliebollen
Niet alleen vuurwerk, ook oliebollen horen bij de traditie van Oud & Nieuw. En daar hebben Nederlanders veel voor over. Bij de betere oliebollenbakkers staan lange rijen. Zelfs de fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob ontkomt er niet aan. En Henk Krol sluit zijn bewogen jaar af in de rij van de 'beste oliebollenbakker van Brabant'.

14.45 uur - Woning Hoogezand in brand door vuurwerk
Een woning in de Paulus Potterstraat in Hoogezand is vandaag zwaar beschadigd na een hevige brand. De brand ontstond toen kinderen met vuurwerk speelden, zei een woordvoerder van de brandweer. De brand brak uit rond het middaguur toen de kinderen alleen thuis waren. De brand begon aan de buitenkant van de woning, maar sloeg naar binnen. Ook bij de buren is forse schade ontstaan.

14.30 uur - Jongens zwaargewond door vuurwerk
Zeker vijf jongens zijn op verschillende plaatsen zwaargewond geraakt bij het afsteken van vuurwerk. In Rotterdam aan de Schiedamseweg verloor een jongen zijn hand toen hij met enkele vrienden een spuitbus wilde opblazen. Twee anderen liepen daarbij gezichtsletsel op. In Friesland en Gelderland raakten twee jonge knapen een deel van hun hand kwijt.

Een jongen van 12 jaar in Lemmer raakte in zijn woonplaats rond het middaguur een deel van zijn hand kwijt toen hij illegaal zwaar vuurwerk afstak. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. Maandag gebeurde hetzelfde in het Achterhoekse Terborg. Een eveneens 12-jarige jongen verloor daar door vuurwerk een deel van zijn linkerhand. Ook hij werd opgenomen in een ziekenhuis.

Jongens steken vuurwerk af.Beeld anp

14.30 uur - Geen feest in Atjeh
De viering van het nieuwe jaar is dit jaar niet besteed aan de Indonesische stad Banda Atjeh. Met een fatwa, een religieus decreet, zijn alle festiviteiten in de ban gedaan. Vorige week was het ook al verboden om kerstwensen over te brengen aan christenen. De shariapolitie trad streng op tegen mensen die toch Nieuwjaar willen vieren. Maandagavond doorzochten sharia-agenten winkels en stalletjes van straatverkopers. Daarbij werden grote hoeveelheden vuurwerk en zelfs trompetten in beslag genomen. Op andere plekken in Indonesië is het wel feest. Om 18.00 uur Nederlandse tijd beginnen de festiviteiten in de hoofdstad Jakarta.

Kinderen op Bali dansen in traditionele kostuums tijdens de oudjaarsdagparade.Beeld ap

14.15 uur - Dode kat
Helaas is de jaarwisseling niet alleen een moment van feestvreugde, maar ook van vuurwerkoverlast. In Amersfoort is een kat overleden nadat er vuurwerk in het achterwerk van het diertje is gestopt en tot ontploffing is gebracht. De kat had zulke ernstige verwondingen dat een dierenarts hem heeft laten inslapen. De dierenpolitie onderzoekt de zaak. Volgens RTV Utrecht heeft de eigenaar aangifte gedaan en flyers in de buurt uitgedeeld om te waarschuwen tegen de dierenbeul.

14.00 uur - Sydney
Nederlanders moeten nog 10 uur wachten, maar in andere delen van de wereld vindt de jaarwisseling al eerder plaats. In Vladivostok, in het verre oosten van Rusland, en in Sydney is het op dit moment al 00.00 uur. Honderdduizenden mensen hebben zich bij de haven van Sydney verzameld om de laatste seconden naar 2014 af te tellen, waarop traditioneel een spectaculaire vuurwerkshow de stad verlicht. Zeker 7000 kilo vuurwerk gaat de lucht in vanaf Harbour Bridge en het dak van Sydney Opera House. Het eerste vuurwerk begon overigens al om 21.00 uur, om ook families met kinderen spektakel te bieden.

Vuurwerk in Sydney.Beeld reuters

13.45 uur - Foute grap
Een oudejaarsgrap over aardbevingen is slecht gevallen bij de regionale omroep voor Groningen, RTV Noord. Vanmorgen kreeg de omroep diverse meldingen over een klap en mogelijke aardbevingen uit de omgeving van Grootegast, Doezum en Kornhorn. Een beller meldde zelfs dat er scheuren in zijn huis waren ontstaan. De omroep nam daarop contact op met het KNMI, maar daar kon men de bevingen niet bevestigen. Het bleek te gaan om een stunt van de Doezumer Oudjaars Ploeg, die inmiddels excuses heeft aangeboden aan RTV Noord.

12.00 uur - 2014 in Kiribati, Samoa en Nieuw-Zeeland
Inwoners van de eilandstaatjes Kiribati en Samoa hebben om 11.00 uur onze tijd als eersten het nieuwe jaar verwelkomd. Bij de eilandstaatjes in de Grote Oceaan loopt de datumgrens die het nieuwe van het oude jaar scheidt. Nieuw-Zeeland volgde een uur later. Om 12.00 uur begon de viering in Auckland.

Op Kiribati vierden inwoners van het eiland Kiritimati, ook wel Kersteiland genoemd, als eerste feest. Op meer westelijk gelegen eilanden van Kiribati moesten ze nog 1 of 2 uur wachten.

De laatsten die 2014 ingaan, zijn de inwoners van Hawaii op woensdag 11.00 uur (Nederlandse tijd). Hawaii ligt opvallend genoeg op ongeveer gelijke hoogte met Kiribati, maar in een andere tijdzone.

Samoa stapte 2 jaar geleden pas over naar de tijdzone waar het land nu in zit. De inwoners vierden toen eenmalig een nacht van donderdag op zaterdag. Samoa wilde zo meer op één lijn komen met het grote 'buurland' Australië, dat voorheen steeds een dag voorliep.

Vuurwerk in AucklandBeeld getty
Beeld getty
Beeld getty
Meer over