Van miljonair tot bajesklant

De ex-directeur van Air Holland is veroordeeld wegens witwassen van crimineel geld...

Een droom ging in vervulling toen Cees van Dormael in 2000 de luchtvaartmaatschappij Air Holland verwierf. De in de textiel groot geworden miljonair glunderde. Nu, zes jaar later, zit de ex-miljonair aan de grond. Air Holland ging failliet, zijn gehele fortuin raakte hij eraan kwijt en daarnaast werd hij donderdag hard veroordeeld door de Rotterdamse rechter.

Van Dormael moet 18 maanden de gevangenis in, waarvan 6 voorwaardelijk. Zijn financieel directeur Paul G. kreeg drie jaar. Beide ex-Air Holland-bestuurders hebben volgens de rechter Air Holland in de lucht gehouden met miljoenen aan witgewassen drugsgeld. Van Dormael werd daarmee van miljonair tot bajesklant.

De 52-jarige Van Dormael is een telg uit een gegoede familie, die groot werd in het textiel en de bedden. Hij was de tweede van zeven kinderen. Het gezin was het bedrijf. Alles liep in elkaar over. De familie bouwde de zaak uit tot een conglomeraat van driehonderd filialen, met twintig winkelformules, van De Broekenboetiek tot Steps tot Van Dormael Dreamland.

Cees van Dormael stapte in 2000 in Air Holland op verzoek van de toenmalige curator. De noodlijdende chartermaatschappij was voor niets te krijgen, in ruil voor een forse investering.

Van Dormael was op dat moment goed voor 10 miljoen gulden (4,5 miljoen euro) . Hij had net zijn villa op de chique Amersfoortse Berg voor 2,3 miljoen gulden (ruim 1 miljoen euro) verkocht, en de verkoop van het familiebedrijf was in volle gang.

‘Het was een eenmalige kans’, zei hij tegen de Volkskrant. ‘Tot nu toe was me alles gelukt.’ Maar succes in het textiel bleek iets anders dan slagen in de luchtvaart. Al snel bleek dat er steeds meer geld nodig was om Air Holland in de lucht te houden. Van Dormael stopte zijn kapitaal erin. Nog was het niet genoeg.

Hij nam Paul G. aan om nieuwe investeerders op te sporen. Die kwam met Hindoestanen aanzetten die graag een luchtlijn (in een afgeluisterd gesprek door hen ook wel ‘snuiflijn’ genoemd) naar Suriname wilden opzetten.

Paul G. trad behalve bij Air Holland, in dienst van de Hindoestanen. In zijn auto reed hij met sporttassen vol miljoenen naar Engeland om daar via wisselkantoren drugsgeld wit te wassen. Als de tussenpersonen in Engeland worden gearresteerd, rijdt hij naar Luxemburg om hetzelfde te doen.

Cees van Dormael zegt dat hij niet heeft geweten dat het geld een criminele herkomst had. De rechter maakte daar gisteren korte metten mee. ‘Het wordt de verdachte aangerekend dat hij zich vanuit zijn vooraanstaande maatschappelijke positie heeft ingelaten met het witwassen van drugsgeld.’

Meer over