Van Melle gaat zelf bescherming versoepelen

Snoepfabrikant Van Melle (Fruit-tella, Mentos) werkt aan aanpassing van de beschermingsconstructies. De groeiplannen van het bedrijf maken het op termijn noodzakelijk om via de beurs extra kapitaal aan te trekken....

ANP

Van Melle beschermt zich nu nog met gecertificeerde aandelen en preferente aandelen. Vanwege deze constructies heeft Van Melle enkele jaren terug bewust de notering op de parallelmarkt gehouden, terwijl het toen gemakkelijk naar de officiële markt kon overstappen. Bestuurslid E. van Dijk bevestigt dat het bedrijf bezig is de constructies aan te passen, maar kon nog niet aangeven hoe het nieuwe regime er uit komt te zien.

'Wij willen aan de eisen van de beurs voldoen, maar wel zekerheid krijgen over de bescherming die wij kunnen houden. We willen niet alles verliezen. Er zijn best partijen die ons willen overnemen, maar door wie wij absoluut niet overgenomen willen worden. Nu wij op het acquisitiepad zijn, zullen wij te zijner tijd extra kapitaal moeten aantrekken.'

Van Melle wil groeien door bekende merken over te nemen. Dit jaar kocht het dropfabrikanten Klene en Wibert en sloot voor de Duitse markt een samenwerkingsverband met het Spaanse Chupa Chups. Merken als Autodrop en Fisherman's Friends worden genoemd als de volgende prooi voor het bedrijf uit Breda.

Als Van Melle de overstap maakt, komt de beurs dichtbij sluiting van de parallelmarkt. Naast de snoepfabrikant bevolken het voormalige technologiefonds Satcom en vastgoedfonds Wereldhave nog dit schimmige deel van de beurs. Begin september beëindigde de beurs de notering van Satcom omdat het bedrijf zich niet aan de noteringsovereenkomst zou houden.

Satcom, dat tegenwoordig Sun Development heet, is tegen die beslissing in beroep gegaan. Wereldhave laat weten geen plannen te hebben om de beschermingsconstructies aan te passen. De parallelmarkt is ooit opgericht als beurs voor veelbelovende bedrijven. In 1997 begon de nieuwe 'babybeurs' NMAX.

Meer over