Van Marwijk stopt als coach

Bert van Marwijk stopt als bondscoach van het Nederlands elftal. Dat is woensdag besloten. Het initiatief kwam van de 60-jarige Van Marwijk, die een contract had tot 2016.

WARSCHAU - De KNVB, onder leiding van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, evalueerde met Van Marwijk het mislukte EK in Polen en Oekraïne in twee gesprekken. Het Nederlands elftal verloor alle drie de groepsduels, van achtereenvolgens Denemarken, Duitsland en Portugal. 'Ik heb lang getwijfeld, maar toch besloten deze stap te moeten nemen', aldus Van Marwijk.

Vooral na de eerste nederlaag nam de onrust toe, zowel in de spelersgroep als bij de media. Van Marwijk kreeg zware kritiek te verduren, omdat hij te lang zou vasthouden aan vaste waarden in zijn opstelling. Met grofweg dezelfde ploeg bereikte hij tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika de finale.

De druk kwam vooral van en via Huntelaar, die een plaats in de spits opeiste na een goed seizoen bij Schalke. Van Marwijk bracht hem steeds vroeger in het veld. Na 70 minuten tegen de Denen, halverwege tegen de Duitsers, vanaf de aftrap tegen Portugal. Spits Van Persie schoof dan een linie naar achteren. Het hielp weinig.

Tijdens het EK klaagden spelers over opspelende ego's en uitgelekte berichten. Vooral na het toernooi verschenen in bepaalde media steeds wildere verhalen over wat zich zou hebben afgespeeld, wie elkaar niet zou mogen. Dat de ploeg gewoon te slecht voetbalde, kwam weinig ter sprake.

De Telegraaf meldde woensdag dat de KNVB zou moeten ingrijpen, omdat uit de inhoud van de evaluatiegesprekken zou zijn gelekt dat Van Marwijk eventueel verder wilde zonder een zevental. Van Marwijk wilde de laatste dagen niet reageren op alle commotie. Tegen de Volkskrant zei hij deze week: 'Ik heb hier helemaal geen zin in, om te reageren. Er wordt zo veel onzin verkondigd. Ze zoeken het maar uit, die journalisten.'

Van Marwijk stond 52 duels aan het hoofd van het Nederlands elftal. Hij verloor acht keer, waarvan zes maal in het laatste half jaar. In zijn periode, die begon in 2008, bereikte Oranje kortstondig de eerste plaats op de wereldranglijst en werd WK-zilver veroverd.

De KNVB zal met spoed op zoek moeten naar een opvolger. Op 15 augustus speelt Oranje een oefenduel in Brussel tegen België, begin september volgen de eerste WK-kwalificatieduels. Ronald Koeman, die gold als een van de kandidaten, zei woensdag dat hij bij Feyenoord blijft. Vrij zijn de oud-bondscoaches Van Gaal en Rijkaard.

undefined

Meer over