Van Jungle Book tot Roméo et Juliette

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een net echte Jungle Book tot Zoro Feigls stoere en gevaarlijke machines.

James Stout (Roméo) en Igone de Jongh (Juliette) in Roméo et Juliette van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Beeld Monika Rittershaus
James Stout (Roméo) en Igone de Jongh (Juliette) in Roméo et Juliette van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet.Beeld Monika Rittershaus

1 Film The Jungle Book (Regie Jon Favreau)

'De kracht van de roedel is de wolf; de kracht van de wolf is de roedel.' Het is een van de wetten uit The Jungle Book, Rudyard Kiplings verzameling verhalen rond het door wolven opgevoede mensenjong Mowgli. De nieuwe Disney-verfilming van regisseur Jon Favreau (Iron Man, Chef) grijpt terug op de literaire bron, maar is ook gebaseerd op Disneys tekenfilm uit 1967. De remake is een stuk spannender (en daarom minder geschikt voor jonge kinderen) dan het origineel. De computeranimatie is opzienbarend, de ziel van het verhaal bleef knap bewaard.

Junglebook. Beeld Disney
Junglebook.Beeld Disney

2 Klassiek De Leeuw, Messiaen, Villette en Martin

Door het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra. Arnhem (28/4), Leeuwarden (29/4), Amsterdam (30/4) en Alkmaar (1/5).

Het Nederlands Kamerkoor is in topvorm, zeker nu Peter Dijkstra, een geboren koorleider, er chefdirigent is. Met vier twintigste-eeuwse a cappella-werken uit de Franse traditie laat het horen hoe ongelooflijk mooi zulke 'moderne' muziek kan zijn. Magistraal hoogtepunt is de dubbelkorige Mis van de Zwitser Frank Martin.

3 Fotografie World Press Photo

Nieuwe Kerk, Amsterdam, t/m 10/7.

De belangrijkste persfoto's van 2015 - veel vluchtelingenkwesties en natuurgeweld maar ook schitterende natuurfotografie, sport en human interest - op de jaarlijkse World Press Photo-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk, Amsterdam. Met een belangrijk aandeel voor multimediale producties, waarbij de virtual reality-documentaires van The New York Times in het oog springen.

4 Dans/Muziek Roméo et Juliette

Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. Tot 1/5.

Roméo et Juliette is niet het meest gelukkig werk van Hector Berlioz. Het mist een kolkende onderstroom en laat de iconische liefde tussen de telgen uit de rivaliserende families gemoedelijk voortkabbelen. Choreograaf Sasha Waltz maakte van het puur muzikale werk een dansvoorstelling en laat zien wat de muziek niet laat horen. Mooi: het koor staat stram aan weerszijden van het toneel, als de onbuigzame families die de geliefden omkaderen. Met James Stout en Igone de Jongh.

5 Theater De drievingerige luiaard

Door Hummelinck Stuurman Theaterbureau en Van der Vlugt & Co. T/m 9 juni.

Bram van der Vlugt heeft een ongelofelijk verhaal: het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout, waar hij als tienjarig jongetje woonde. Gevolg: 500 doden, het huis van de familie Van der Vlugt gaat in vlammen op, een complete wijk is verwoest. Allemaal na de kleine vergissing van een Engelse officier. Van der Vlugt verpakt zijn traumatische verhaal mooi in een vermakelijke 'concertvertelling' met olijke dierenverhalen tussendoor. Zijn eigen kinderen spelen de muziek, tussen jazz en klassiek in.

6 Beeldende kunst Zoro Feigl: Bewogen beweging

T/m 30 oktober in de Verbeke Foundation, Kemzeke (Stekene), België.

De stoere machines van Zoro Feigl lijken te dansen en steeds nét niet op hol te slaan. Die kunstwerken oefenen een bijzondere aantrekkingskracht uit. Als ze beginnen te draaien, rollen en meppen móet je erop af, alsof ze je uitnodigen mee te dansen. Feigls eerste overzichtstentoonstelling bij de bijzondere Belgische kunstplek Verbeke Foundation is de kans zo'n dansje te wagen. Maar pas op, die apparaten zijn precies zo gevaarlijk als ze eruitzien.

undefined

Zoro Feigl. Beeld Sanne de Wilde
Zoro Feigl.Beeld Sanne de Wilde
Meer over