Van jongs af aan te vinden in het coachvak

Robert Maaskant (43) is de nieuwe trainer van FC Groningen. De opvolger van Pieter Huistra zal garant staan voor 'spektakel in de Euroborg', zo zei hij bij zijn presentatie.

Bij zijn vertrek van NAC naar Wisla Kraków zag Robert Maaskant voor zichzelf een langdurig buitenlands avontuur in het verschiet. 'Het buitenland trok, het voetbal dat daar werd gespeeld, maar ook de mensen die er leefden.' Hij leerde het land en zijn bevolking kennen door regelmatig op de fiets de omgeving te doorkruisen. Maar ver voordat hij de cultuur volledig had opgesnoven zat hij weer in het vliegtuig naar huis.

Maaskant was de 22ste trainer die Wisla de afgelopen veertien jaar wegstuurde. 'Dat hoort bij de voetbalcultuur van dit land. Ik was gewaarschuwd. Maar als je eerst kampioen van Polen wordt en je maar net niet de Champions League haalt, denk je enig krediet te hebben opgebouwd', aldus Maaskant na de fatale 1-0-nederlaag in de derby tegen Cracovia.

Overtuigd van het ongelijk van zijn werkgever, keerde Robert Maaskant terug naar het land dat hem jaren had geknuffeld als 'de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde'. Aan de hand van zijn vader, voetbalmakelaar en oud-trainer Bob Maaskant, ontpopte zijn liefde voor het vak. 'Het trainerschap zat al op zijn veertiende in hem', zei vader Maaskant onlangs in Voetbal International. Bij clinics stond hij vooraan om aanwijzingen te geven en zijn analytisch vermogen kenbaar te maken.

Hij was succesvol bij alle clubs waar hij werkzaam was, noemde het trainerschap een roeping en drong met NAC, als winnaar van de play-offs, door tot de voorronde van de Europa League. Zijn werk straalde degelijkheid uit, hijzelf een gezonde dosis flair en brutaliteit. Die eigenschappen haalde hij woensdag in Groningen aan als basis van een succesvolle samenwerking.

'Voor mij is het belangrijk dat er altijd reuring is bij een club. Dat duidt erop dat de club in alle opzichten leeft. Mijn werkwijze is gebaseerd op normaal doen, dat past heel goed bij de Groningse nuchterheid. Maar ik heb ook een bepaalde flair en brutaliteit die moeten overslaan op de selectie.'

Met zijn veertiende plaats op de ranglijst sloot FC Groningen een troosteloos seizoen af. De in de zomermaanden bij de Texas Dutch Lions in Amerika werkzame trainer weet wat er van hem wordt verwacht in de Martini-stad: nieuw elan en vreugde. Het is zijn handelsmerk. Nadat hij met twee promoties met RBC naam had gemaakt, was hij de man die bij Willem II en NAC het verval moest stuiten.

NAC droeg hem zelfs op het door zijn vader gecultiveerde 'Avondje NAC' nieuw leven in te blazen. Angst is hem door de jaren heen vreemd gebleken. 'Omdat ik zeker ben van mijn kwaliteiten. Ik weet dat ik iets bijzonders kan bereiken met een groep.' Aan Maaskant de taak om de in verval geraakte selectie van Groningen weer te motiveren en te laten geloven in zijn mogelijkheden om voor een play-offpositie te gaan. Hij tekende voor een seizoen.

undefined

Meer over