Van Het Achterhuis tot Het koeienparadijs: deze boeken las Hugo Blom voor u

De komende weken leest Hugo Blom (hoofdredacteur VPRO Gids) op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

null Beeld No Candy
Beeld No Candy

Anne Frank: Het Achterhuis

In de bewerking van Ari Folman en David Polonsky; Prometheus; 19,99 euro

Wanneer Anne Frank de dreiging van de nazi's in Amsterdam voelt groeien, ziet ze een beeld voor zich van het gezin Frank dat in een bos moet afdalen in een ondergrondse schuilplaats. Geen huis, maar een hol, waarvan het dak door vader Otto wordt opengehouden. Ze kan zich ergere schuilplaatsen voorstellen, een klooster bijvoorbeeld, en haar opluchting is groot wanneer ze hun toevlucht zoeken in het Achterhuis, de achterkant van het kantoor van haar vaders bedrijf. Bekend terrein. Veilig.

Op de vraag of het mogelijk is het drama van de Jodenvervolging in stripvorm weer te geven, is meer dan dertig jaar geleden al antwoord gegeven door Art Spiegelman toen hij Maus het licht deed zien. Je kunt bovendien altijd hoopvol zijn dat het verhaal van Anne Frank in een graphic novel misschien ook de ontleesden weet te bereiken. Wat ik zelf dan weer minder kies vond, was van dit boek slechts tien pagina's lezen. Tikkeltje hypocriet kunt u denken, prima, daar kan ik mee leven. Bovendien, je in dit boek verliezen gaat vanzelf, hoe droevig ook. De bewerking van Folman en Polonsky (Waltz with Bashir) is zo ontzettend goed in sfeer, in tekening, in ritme, en ook door het wisselend gebruik van de tekst. Nu eens als eenregelige vertelling in het stripkader, dan weer als dialoog, maar ook zijn er door het boek heen langere stukken 'Lieve Kitty' opgenomen. Niet één keer lezen, maar twee, drie...

Bibi Dumon Tak & Hans van der Meer: Het koeienparadijs

Querido; 19,99 euro

Analogieën tussen de Holocaust en de vaak verschrikkelijke omgang met dieren zijn gevaarlijk, zo niet verboden terrein en dit is een onschuldige boekenrubriek, maar veiligheid en onderdak is ook wat de koeien in rusthuis De Leemweg wordt geboden. Hun verhalen, die er soms niet om liegen - gevlucht uit het slachthuis, vlak na geboorte gedumpt, vrijgekocht vlak voor de slacht, beloond na het geven van 100 duizend liter melk -, zijn door Dumon Tak in de ik-vorm opgeschreven met ernaast een feitelijk kader over het leven van de koe of stier in kwestie. Die ik-vorm, daar kun je over struikelen, als je dat zou willen, maar dat wil ik niet, ik geef me over aan de stijl en de prachtige foto's van Van der Meer. O, het is een kinderboek? Niets van gemerkt.

Florian Werner: Slakken

Vertaald door Kees Wallis Van Oorschot; 14,99 euro

Het klinkt zo mooi, je huis altijd bij je kunnen dragen en nooit om onderdak verlegen zitten, maar wie weleens op een slak is gaan staan, weet dat die zich nooit zal afvragen wat hij zal meenemen wanneer er brand uitbreekt. La maison, c'est moi, aldus de slak. Als ik een onderverdeling zou mogen maken, zou die bestaan uit de Eetbare en de Dak- en thuisloze, die je meestal 's ochtends vroeg op het terras ziet glibberen. Hoe onnozel weer. Er zijn er veel meer, zo blijkt uit deel 20 in de Duitse reeks Naturkunden, onder redactie van Judith Schalansky (De lessen van mevrouw Lohmark). Een serie boekjes voor de hebberds onder ons. Heerlijk vormgegeven, handzaam, schitterend geïllustreerd, en er zijn er wel 39! Niet alleen om naar te kijken als je ze allemaal hebt, maar vooral ook om te lezen over het gewoon schorshorentje, de violette draadslak en de roze wolfslak. Florian Werner houdt niet alleen van slakken, hij kan er ook verdomd goed over schrijven. Staat als een huis, leest als een trein.

Meer over