Van Hanegem stapt op bij Sparta na uitblijven van versterkingen

Willem van Hanegem gaat weg bij Sparta. De trainer zegt geen zin te hebben in nog een jaar degradatievoetbal. Hij voorziet dat het zover komt omdat de versterkingen waarom hij heeft gevraagd uitblijven....

Van Hanegem nam het trainerschap bij Sparta in februari over van Dolf Roks, die op dit moment als technisch manager aan de club is verbonden. Sparta beëindigde de competitie op de 17de plaats en stelde pas in de nacompetitie het eredivisieschap veilig.

Sparta heeft tot nu toe alleen Bouchiba (AZ) en Blinker (RBC) aangetrokken. John Nieuwenburg is opnieuw voor een jaar gehuurd van Ajax. Sparta hoopt ook nog met Feyenoord zaken te kunnen doen over Thomas Buffel, die het afgelopen seizoen uitkwam voor Excelsior.

Bij Sparta is topscorer Elkhattabi vertrokken, hij tekende een contract bij AZ. Verder ging Kayis naar Emmen en is Stroeve op huurbasis ingelijfd door Heracles Almelo. Bovendien zijn zowel Ajax als Newcastle United geïnteresseerd in jeugdinternational David Mendes da Silva.

Het was lang onduidelijk wat Van Hanegem zou gaan doen. Zelf zei hij voldoende ambitie te hebben om door te gaan bij Sparta, maar hij verbond daaraan wel een stevig eisenpakket. Het kostte Sparta moeite om tegemoet te komen aan Van Hanegems verlangens.

Van Hanegem had zijn zinnen gezet op Henk Vos van RBC, Reinier Robbemond en Mitchell van der Gaag van FC Utrecht en op Gabor Torma van Roda JC. In al deze gevallen slaagde Sparta er niet in de transfer te beklinken. Van Hanegem ergerde zich mateloos aan het gebrek aan daadkracht bij Sparta.

Volgens Van Hanegem waren die 'gasten transfervrij of te huur' en dus niet duur. Roks begreep het ongeduld en onbegrip van Van Hanegem. Hij bleef erbij dat er versterkingen kwamen, ondanks Sparta's schuld van 5 miljoen gulden. De technisch manager kan nu opnieuw beginnen. Sparta hervat op 14 juli de training en moet op zoek naar een hoofdtrainer.

Meer over