Van Gogh Museum dimt lichten tegen verkleuring

Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat de lichten dimmen. Dit om verdere achteruitgang van schilderijen tegen te gaan. Met name de rode kleurstof in zijn werk, gaat sterk achteruit. Dat meldden medewerkers van het museum zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam Beeld anp
Het Van Gogh Museum in AmsterdamBeeld anp

Het Van Gogh Museum, de universiteit van Tilburg, de Technische Universiteit Delft, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rochester Institute for Technology in New York deden onderzoek naar de kleuren die Van Gogh gebruikte en hoe ze in de loop van de tijd zijn veranderd. De conclusie luidt: de rode verf die Van Gogh gebruikte, wordt langzaam aan steeds lichter. Zo moeten de irissen in het schilderij 'Veld met irissen bij Arles' bij voltooiing in 1888 eerder paars dan blauw geweest zijn.

Als er geen maatregelen worden genomen, vrezen experts dat de rode kleuren uit de schilderijen van Van Gogh binnen enkele decennia volledig zullen verdwijnen. Restaurator Ella Hendriks zegt dat wereldwijd mogelijk de normen voor belichting worden aangepast om de schilderijen tegen verkleuring te beschermen.

Om het voor bezoekers aangenaam te houden worden de achterwanden van het museum beschilderd. Andere mogelijkheden voor musea om verkleuring tegen te gaan is het ophangen van kopieën of de werken minder vaak exposeren.

'Veld met irissen bij Arles' van Van Gogh. Beeld afp
'Veld met irissen bij Arles' van Van Gogh.Beeld afp
Meer over