Van Gogh en Rijksmuseum in top-3 meest gewaardeerde musea ter wereld

Het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum staan in de top-3 van meest gewaardeerde musea ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die achttien beroemde kunstinstellingen vergeleek. Het Louvre in Parijs, waar onder meer de wereldberoemde Mona Lisa van Leonardo da Vinci hangt, voert de lijst aan.

De Zonnebloemen in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Beeld anp
De Zonnebloemen in het Van Gogh Museum in Amsterdam.Beeld anp

Op de ranglijst staan verder onder andere de Hermitage in Sint-Petersburg (4), British Museum in Londen (5), Musée d'Orsay in Parijs (6), Musei Vaticani in Vaticaanstad (7), Museo del Prado in Madrid (8), National Gallery in Londen (9) en Metropolitan Museum of Art in New York (10). De onderzoekers selecteerden op basis van de jaarlijkse bezoekersaantallen achttien musea uit tien landen van over de hele wereld. Vervolgens vroegen de onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zo'n 12 duizend bezoekers wat ze van de collecties, inrichting en reputatie van de geselecteerde kunstinstellingen vonden.

Het Louvre, met jaarlijks 7,4 miljoen bezoekers het meest bezochte museum ter wereld, kwam als beste uit de bus. Het Parijse museum wordt geprezen om zijn kunstwerken, zoals de prachtige Venus van Milo, en zijn geschiedenis die zelfs teruggaat tot de Middeleeuwen.

Rijksmuseum favoriet onder Nederlanders

Het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum staan respectievelijk op nummer twee en drie. Japanse en Chinese bezoekers zijn net iets positiever over het Louvre dan over de twee Amsterdamse musea. Onder Europese museumbezoekers staat het Van Gogh wel op de eerste plaats, vlak voor het Louvre en het Rijksmuseum. Het Van Gogh is voornamelijk populair onder de Fransen en Britten. Onder Nederlanders scoort het Rijksmuseum volgens de onderzoekers verreweg het beste.

Directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum laat in een reactie weten vereerd te zijn met de hoge klassering. 'Twee Nederlandse musea in de wereldtop zegt wel iets over het niveau van onze sector. Het is onze taak het leven en werk van Van Gogh voor zoveel mogelijk mensen wereldwijd toegankelijk te maken. Dat nu blijkt dat dit zo hoog gewaardeerd wordt, vinden we uiteraard fantastisch.'

Wat bezoekersaantallen betreft doen de Nederlandse musea het minder goed ten opzichte van andere Europese kunstinstellingen, zo bleek onlangs uit de Museum Index van Aecom over 2016. In deze top-20 eindigde het Rijksmuseum (2,2 miljoen) op de vijftiende plek en het Van Gogh Museum (2,1 miljoen) op de zeventiende. Het verklaart wellicht waarom beide musea - hoe populair ook - niet terug te vinden zijn in de top-25 meest gefotografeerde musea op Instagram het afgelopen jaar.

undefined

Meer over