nieuws

Van Gogh en Mondriaan verkocht in New York, enorme bedragen voor kunst blijven trend

Bij het veilinghuis Christie’s in New York is donderdag een schilderij van Vincent van Gogh en een van Piet Mondriaan verkocht. De schilderijen van Nederlandse kunstenaars brachten beide meer op dan verwacht. Een topstuk van Pablo Picasso ging onder de hamer voor 85 miljoen euro. Enorme bedragen voor kunst blijven een trend.

Vincent van Goghs ‘De brug van Trinquetaille’ in de galerie van veilinghuis Christie’s eerder dit jaar. Beeld Reuters
Vincent van Goghs ‘De brug van Trinquetaille’ in de galerie van veilinghuis Christie’s eerder dit jaar.Beeld Reuters

Van Goghs werk De brug van Trinquetaille (1888) werd verkocht voor 30,9 miljoen euro, ruim boven de geschatte opbrengst van 21 tot 29 miljoen. Het werk is afkomstig uit een privécollectie. Van Gogh schilderde het doek in het Zuid-Franse Arles, waar hij in februari 1888 aankwam. Hij wilde ontsnappen aan de drukte van zijn toenmalige woonplaats Parijs en was op zoek naar de kleuren en het licht van het zuiden. Hij beleefde in Arles een van de productiefste periodes van zijn leven. Het schilderij omschreef hij in een brief als ‘een blik op de Rhône – de ijzeren Trinquetaille-brug, waar de lucht en rivier de kleur van absint hebben’.

Mondriaans Compositie nr. II met geel, rood en blauw (1927) wisselde voor 21,6 miljoen van eigenaar, meer dan de verwachte 20 miljoen. Het werd verkocht door een Zwitserse bank. Volgens het veilinghuis is dit werk karakteristiek voor de unieke stijl die Mondriaan ontwikkelde in de jaren twintig, waarbij hij slechts de fundamentele elementen van de schilderkunst gebruikte: de rechte lijn, primaire kleuren en de drie non-kleuren zwart, wit en grijs.

Picasso voor 85 miljoen

De klapper van de veiling was een schilderij van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso, dat binnen twintig minuten voor 85 miljoen euro werd afgehamerd. Dit is bijna het dubbele van de 46 miljoen waarop Christie’s had gerekend. Het gaat om het werk Zittende vrouw bij een raam (Marie-Thérèse) uit 1932, waarop Picasso zijn muze Marie-Thérèse Walter afbeeldde in lichte en heldere kleuren. Zij was tussen 1927 en 1935 zijn geliefde en komt ook voor in ander werk van Picasso.

'Zittende vrouw bij een raam (Marie-Thérèse)' van Pablo Picasso. Beeld AFP
'Zittende vrouw bij een raam (Marie-Thérèse)' van Pablo Picasso.Beeld AFP

Acht jaar geleden werd het schilderij nog op een Londense veiling verkocht voor 44,8 miljoen euro. Inmiddels zijn vijf werken van Picasso in dollars de grens van 100 miljoen gepasseerd. De duurste Picasso is Vrouwen van Algiers. Dat schilderij wisselde in 2015 voor 179,4 miljoen dollar (147,77 miljoen euro) van eigenaar.

Enorme opbrengsten voor topkunst op veilingen zijn al langer een trend. Doordat wereldwijd de rentes laag zijn, brengt sparen weinig op. Beleggers gaan op zoek naar alternatieven en vinden die in activa, zoals vastgoed. En dus ook kunst. Dat drijft de prijzen op. Het toenemende aantal superrijken speelt ook een rol, schrijft journalist en kunstmarktexpert Georgina Adam in haar boek Dark Side of the Boom: The Excesses of the Art Market in the 21st Century. Kort gezegd: er zijn meer kunstverzamelaars dan ooit tevoren en die hebben meer geld dan ooit tevoren. Vooral buiten de Verenigde Staten en Europa groeit het aantal superrijke kunstverzamelaars, bijvoorbeeld in de Golfstaten.

In 2017 werd het schilderij Salvator Mundi, dat wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci, verkocht voor de recordprijs van 380 miljoen euro. Voor zover bekend is dit de hoogste prijs die ooit voor een kunstwerk is betaald.

Meer over