Van Ginkel verhuist van Vitesse naar Chelsea

De jonge voetballer die met zijn karakteristiek grote passen door de eredivisie paradeerde, zet met de overgang naar Chelsea op papier een reuzenstap in zijn loopbaan. Vitesse ziet het talent van het jaar in de eredivisie, de 20-jarige Marco van Ginkel, voor ongeveer 9 miljoen euro vertrekken naar Londen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

AMSTERDAM - Het is een saillante overgang van weer een speler van Vitesse die de traditionele Nederlandse top overslaat en meteen naar de buitenlandse elite van het voetbal verhuist. Vorig seizoen gebeurde dat met linksachter Alexander Büttner, die bij Manchester United tot redelijk wat speeltijd kwam.

De transfer van middenvelder Van Ginkel is geen grote verrassing, omdat geruchten al een tijdje circuleerden. Vitesse en Chelsea werken bovendien nauw samen, wat ook valt op te maken uit de mededeling waarmee de clubs de transfer donderdag wereldkundig maakten; precies dezelfde twee zinnetjes op de sites van de clubs.

'Chelsea Football Club en Vitesse hebben een akkoord betreffende de transfer van Marco van Ginkel naar de club uit London. De middenvelder zal zich bij Chelsea melden voor afronding van persoonlijke voorwaarden, medische test en juridische zaken', was de boodschap.

Ook Ajax toonde, bij monde van trainer De Boer, interesse in Van Ginkel, maar de kampioen is dus een gepasseerd station. Ajax was vermoedelijk ook niet bereid geweest 9 miljoen euro te betalen voor de speler, wiens contract nog twee jaar liep.

Van Ginkel, na de Duitser Schürrle de tweede grote aankoop van het seizoen, is weliswaar een jonge speler, maar hij is allang geen voetballer meer zonder ervaring. Van Ginkel, wiens vader Alex één seizoen actief was in het betaald voetbal (FC Utrecht), debuteerde ruim drie jaar geleden in de eredivisie en kwam sindsdien in bijna honderd competitieduels uit.

Afgelopen jaargang was zijn beste seizoen. Hij debuteerde in Oranje en was één van de betere spelers tijdens het jeugd-EK in Israël. Hij is snel, heeft diepgang, inzicht en scorend vermogen.

Bij Chelsea, in de twee laatste seizoenen winnaar van de Champions League (2012) en de Europa League (2013), zal hij veel concurrentie ondervinden, door de aanwezigheid van kwalitatief hoogwaardige middenvelders als Oscar, Ramires, Mata, Hazard en ook oudgediende Lampard. Het is de bedoeling dat hij meteen traint en speelt bij de selectie van trainer Mourinho, die wil zien hoe snel de Nederlander het niveau aankan.

Van Ginkel sprak al met de nieuwe trainer. Chelsea is in eerste instantie niet van plan hem uit te lenen, hoewel de club een reputatie heeft om talenten elders ervaring te laten opdoen: spelers als Courtois (Atletico Madrid) en Lukaku (West Bromwich Albion) maakten vorig seizoen op die wijze furore.

De samenwerking tussen Chelsea en Vitesse is hecht. Eigenaar Abramovitsj, die Vitesse een paar jaar geleden bijna overnam, is bevriend met eigenaar Zjordania van Vitesse. De Nederlander Piet de Visser is de persoonlijke scout van Abramovitsj. Hij heeft uitgebreid gerapporteerd over Van Ginkel.

Chelsea stalt spelers die nog niet aan het hoogste niveau toe zijn onder meer bij Vitesse, zoals afgelopen seizoen verdediger Van Aanholt en aanvaller Kakuta, en eerder Matic en Rajkovic. Vitesse hoopt dit seizoen naast Kakuta, wiens huurcontract is verlengd, ook weer over Van Aanholt te beschikken.

Abramovitsj, ongeveer tien jaar baas van Chelsea, wil dolgraag dat het elftal aantrekkelijker speelt dan in voorgaande jaren. Afgelopen seizoen kon hij op zich tevreden zijn, met uitblinkers als Hazard en Oscar, ware het niet dat uitgerekend de internationaal meest bekeken wedstrijd een uitzondering was. Chelsea won weliswaar de finale van de Europa League in Amsterdam, maar liet zich in speltechnisch opzicht te lang overvleugelen door Benfica.

de 14de Nederlander

De eerste van de vele Nederlanders door de jaren heen bij Chelsea was tevens de onbekendste. Toon Effern, die eerder voetbalde voor Stormvogels en Haarlem, was soldaat in de Tweede Wereldoorlog, vluchtte naar Engeland en speelde in 1944 drie duels voor de club uit Londen, waarin hij zelfs drie keer scoorde. Effern, volgens de overlevering 'Toon met de vuile knieën' door zijn werklust, stierf in 2005, op 91-jarige leeftijd.

Chelsea grossierde door de jaren heen in Nederlanders; beroemd, jong, gelauwerd, beginnend. Marco van Ginkel is reeds de veertiende Nederlander bij de Blues. Hun namen zijn, in alfabetische volgorde: Patrick van Aanholt, Nathan Ake, Winston Bogarde, Khalid Boulahrouz, Jeffrey Bruma, Toon Effern, Ed de Goey, Ruud Gullit, Jerrel Hasselbaink, Mario Melchiot, Kenneth Monkou, Arjen Robben en Boudewijn Zenden.

undefined

Meer over