Van Gelder gaat zonder bravoure naar het EK

Er is een in alle opzichten compleet Nederlands mannenteam afgevaardigd naar de Europese titelstrijd turnen in Berlijn. De tot voor kort als uiterst belangrijk aangemerkte buitenlandse adviseurs, de Japanner Sadao Hamada en de Welshman Mitch Fenner, ontbreken deze week in de begeleiding. Zij komen pas voor de WK in Japan weer in beeld.

JOHN VOLKERS

AMSTERDAM - De hoofdcoach, die bij de WK van Rotterdam door de teamleiding nog op de tribune werd gezet, is terug op de bok. Bram van Bokhoven, gymnastiektrainer uit Veldhoven, is weer de bondscoach die ringenturner Yuri van Gelder onder zijn hoede heeft. Van Gelder, ook zijn persoonlijke pupil bij FlikFlak, is al driemaal kampioen van Europa geweest, in 2005, 2008 en 2009, maar Van Bokhoven pousseert hem niet als de favoriet.

De geschiedenis van Van Gelder is daarvoor te precair. Hij liet zich vorig jaar, bij de WK in Rotterdam, uit de ploeg zetten. Hij zei later die maatregel uitgelokt te hebben, omdat hij niet tegen de enorme druk van het thuistoernooi zou kunnen. Van Gelder keerde in Rotterdam terug van een dopingschorsing, wegens het gebruik van cocaïne.

Die affaire is uitgesproken en sinds half februari werken Van Bokhoven en Van Gelder, met toestemming van de bewindvoerende bond, de KNGU, weer samen. Van Bokhoven: 'We hebben fysiek heel hard gewerkt met Yuri. Er is door hem veel krachttraining gedaan. En in Cottbus hebben we een wereldbekerwedstrijd geturnd. Hij won daar zilver.'

Tot afgelopen vrijdag ging de periode van harde training door. Die duurde vijf weken. Zaterdag vertrok men met de bus naar Berlijn, waar Van Gelder donderdag de kwalificatie op ringen afwerkt. Als alles goed gaat, dan zal hij zaterdagmiddag 16.00 uur in de Max Schmeling Halle een gooi doen naar zijn vierde Europese titel.

Van Bokhoven houdt af. 'Wij denken nu stap voor stap. Eerst de kwalificatie. We kennen de bravoure van Yuri die in zulke situaties zegt dat hij voor de titel gaat. Maar we houden het rustig deze keer. We roepen nu niets over medailles.'

Finales halen en medailles veroveren, dat heet gezonde ambitie. Van Bokhoven heeft de haast 'ongezonde ambitie' van de vorige keer, Van Gelder moest en zou in Rotterdam 2010 wereldkampioen worden, aan den lijve ondervonden. Hij erkent dat het te gretig etaleren van de eigen kansen en mogelijkheden de valkuil van zijn veel bekritiseerde pupil is.

In de begeleiding van Van Gelder is sinds de mislukte WK het een en ander veranderd. Marco Hoogerland is nu zijn mental coach. Die had Van Gelder eerder niet. Hoogerland staat onder andere atleet Bram Som bij. De nieuwe manager heet Orlando van den Bosch. Hij is de opvolger van Ralph van Baasbank, de zaakwaarnemer van het bureau House of Sports.

Van Bokhoven, bezig met zijn achtste grote toernooi: 'Hoogerland en Van den Bosch zijn alle twee niet mee. We zijn in Berlijn met de vertrouwde begeleiding: Daniël Knibbeler en Rob Stout gaan mee als coaches en de medische staf bestaat uit Liesbeth Lim, Martin Nijkamp en Martin Hulshof. De doelstelling van de mannenploeg is een plaats in de meerkampfinale en drie toestelfinales.'

De ploegleiding is in handen van interim-manager Ad Roskam. De NOC*NSF-adviseur vervangt technisch directeur Hans Gootjes die met bijzonder verlof is. 'Het is prima dat Roskam mee is. Die neemt toch organisatorische zaken uit handen die wij liever niet doen.'

Toen Van Bokhoven en Van Gelder in februari besloten hun samenwerking te hervatten, moest er een beslissend gesprek worden gehouden. Dat was om de afspraken, die door NOC*NSF, KNGU en Van Gelder waren gemaakt, persoonlijk te bekrachtigen. Uit dat gesprek mag Van Bokhoven nog steeds niet citeren. Het enige dat hij kwijt wil: 'op persoonlijk gebied is het tussen ons twee prima.'

Zijn oefening van donderdag heeft een afsprong - een dubbele streksalto - die als 'safe' wordt aangemerkt. Voor de finale van zaterdag komt er risico in, met een nieuwe afsprong: een dubbele salto gehoekt, naar voren. Van Bokhoven: 'Als het lukt, wordt het Yuri's eerste grote finale sinds de EK van 2009 in Milaan. Toen was hij overtuigend.'

Vrouwen met miniformatie naar Berlijn

Nederland staat woensdag in de vrouwenwedstrijd van de EK in Berlijn met een miniformatie aan de start. Het team van bondscoach Gerben Wiersma bestaat uit Celine van Gerner en Yvette Moshage. Zij turnen voor de clubs TSH Heerenveen en TON Almelo.

In de aanloop naar Berlijn meldde zich de ene na de andere turnster af. Groot talent Tess Moonen, verkozen tot de grootste belofte van 2010, blesseerde begin dit jaar bij een val de schouder. Ze werd begin maart door chirurg Willems geopereerd. Van de WK-ploeg van Rotterdam onderging ook Sanne Wevers een schouderoperatie. Joy Goedkoop ging zwaar door de enkel en moest rust houden. Marlies Rijken verhuisde van Zoetermeer naar Heerenveen. Zij slaat de EK doelbewust over. Veteraan Suzanne Harmes is niet in beeld voor het toernooi in Berlijn.

Op het laatste moment, de vrijdag voor vertrek, viel Naoual Ouazzani-Chahdi uit de EK-ploeg. Zij liep een enkelblessure op in het trainingskamp te Heerenveen en had te weinig tijd voor herstel.

undefined

Meer over