Van Gaal kan alleen op papier winnen van Cruijff

Op papier won Louis van Gaal van Johan Cruijff dankzij doelpunten van Kluivert en Giovanni (2-0), maar de sympathie van de 100.000 socios in Nou Camp ging uit naar Cruijff, naar Koeman, Bakero, Laudrup, Zubizarreta en al die anderen die zeven jaar geleden voetbal speelden waarnaar de fans tegenwoordig hunkeren....

En zo maakten de verliezers een ereronde, terwijl duizenden camera's flitsten en duizenden handen klapten, ook die van voorzitter Nuñez. Terwijl Van Gaal al in de catacomben was verdwenen, stond Cruijff met een microfoon op de middenstip, omringd door zijn spelers. Cruijff bedankte voor de fantastische avond en riep op het clublied te zingen.

Tien minuten na rust was een typerend moment dat de sfeer van de avond symboliseerde. Een man was van plan het spandoek dat Cruijffs Dream Team bedankte op te rollen. Een andere supporter ontstak in woede en hing het banier recht. Nuñez no, Barca si scandeerde het volk.

Nuñez en Cruijff zijn gezworen vijanden. Nuñez en Van Gaal gaan wekelijks lunchen. Cruijff sneert in de pers geregeld naar Van Gaal en het spel van diens Barcelona. Van Gaal zwijgt meestal, omdat hij de strijd tegen de legende toch niet kan winnen.

Cruijff begon de feestwedstrijd, een uitvloeisel van zijn ontslag in 1996, met zoveel mogelijk spelers uit de ploeg die in 1992 de Europa Cup voor landskampioenen won. De 'oudjes' speelden ook de laatste minuten, als eerbetoon. Ze waren gekleed in het oranje, de kleur waarin ze in mei 1992 op Wembly de beker wonnen, door de onvergetelijke vrije trap van Koeman.

Meer over