nieuws

Van fraude verdacht testbedrijf blijkt grootste aanbieder Spoedtest.nl

Het coronatestbedrijf waartegen het ministerie van Volksgezondheid aangifte heeft gedaan vanwege het frauduleus verstrekken van vaccinatiebewijzen is Spoedtest.nl. Dat bevestigt het bedrijf, dat met meer dan honderd locaties en circa 20 procent van alle afgenomen tests de grootste in de markt is.

Charlotte Huisman en Jurre van den Berg
Juli 2021: wachtenden in de rij voor een coronatest bij een vestiging van Spoedtest.nl in Amersfoort. Beeld ANP / Peter Hilz
Juli 2021: wachtenden in de rij voor een coronatest bij een vestiging van Spoedtest.nl in Amersfoort.Beeld ANP / Peter Hilz

Maandagavond laat meldde het ministerie aangifte te hebben gedaan tegen ‘een aanbieder van coronatests’ wegens ‘sterke vermoedens’ dat die valse vaccinatiebewijzen heeft uitgegeven. Spoedtest.nl heeft geen toegang meer tot het systeem van de CoronaCheck-app en kan geen afspraken meer inplannen voor Testen voor Toegang. Volgens het ministerie van Volksgezondheid gaat het bij de vermoedelijke fraude om ‘een behoorlijk aantal’ valse vaccinatiebewijzen, maar zijn precieze aantallen niet te geven.

Eigenaar Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl zegt dat hij ‘perplex’ staat van de beschuldiging, die hij bestempelt als ‘ongegrond’. Maandagavond kreeg Emmelkamp plotseling bericht van het ministerie van Volksgezondheid, dat de samenwerking per direct werd stopgezet.

‘Zij zeiden dat ze een sterk vermoeden hadden dat er iets niet goed zat. Misschien heeft iemand ons gehackt. Ik heb geen idee wat er is gebeurd. Ik heb 2.000 werknemers, ik weet niet van iedereen precies wat ze doen. Maar het kan bijna niet kloppen, waarvan we worden beschuldigd.’

Directeur Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl. Beeld Pauline Niks
Directeur Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl.Beeld Pauline Niks

Voordat de coronapandemie Nederland bereikte, runde Emmelkamp met anderen vijf restaurants en 25 rondvaartboten in Amsterdam. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de grootste ondernemers in Testen voor Toegang en vakantietests. Emmelkamps bedrijf voerde tot vorige week zo’n 100 duizend tests voor toegang uit, eenvijfde van het totaal.

Geen gevaar

Die tests kunnen door andere bedrijven worden overgenomen, zegt het ministerie. Volgens een woordvoerder was de verdenking van fraude zo sterk dat ingrijpen noodzakelijk was.

Mensen hebben recht op een vaccinatiebewijs als ze volledig gevaccineerd zijn. De informatie die nodig is voor een vaccinatiebewijs – waarmee een QR-code in de CoronaCheck-app kan worden gedownload – is afkomstig van het RIVM. Op steeds meer plekken wordt een coronatoegangsbewijs gevraagd. Het kabinet bereidt bovendien 2G-beleid voor, waardoor een negatieve testuitslag voor ongevaccineerden niet meer volstaat om binnen te komen.

Medewerkers van testbedrijven hebben niet allemaal toegang tot de databank van vaccinatiebewijzen. Wel kunnen zij via de CoronaCheck-app testbewijzen versturen. De kwetsbaarheid van het systeem zit hem in de verplichting dat bij elk testbedrijf een arts meekijkt of de processen verantwoord verlopen. Die hebben met hun BIG-registratie wel toegang tot het portal van vaccinatiegegevens.

Of de vermeende fraude bij Spoedtest.nl zo in zijn werk ging, daarover wil het ministerie van Volksgezondheid lopende het onderzoek niets kwijt. Spoedtest.nl is ook een intern onderzoek gestart. ‘Van onze 2000 medewerkers hebben slechts vijf personen toegang tot het systeem voor het aanmaken van herstelbewijzen', zegt Emmelkamp. ‘Deze vijf medewerkers hebben allemaal mondeling en schriftelijk verklaard geen misbruik van dit systeem te hebben gemaakt.’

Het ministerie probeert zo veel mogelijk frauduleus uitgegeven vaccinatiebewijzen te blokkeren. Hoeveel dat er zijn, is onbekend. Mensen die nog een testafspraak hebben staan, worden door de aanbieder zelf geïnformeerd en zullen een nieuwe afspraak moeten maken met een ander bedrijf.

Zowel het maken als het kopen van een valse QR-code is strafbaar. ‘Je brengt je eigen gezondheid in gevaar en die van anderen om je heen’, aldus een woordvoerder van het ministerie. ‘Gezien de huidige besmettingscijfers en de hoge druk op de zorg is dat wel het laatste wat we kunnen gebruiken.’