Van Eedens ideaal

'Ik zag een huttenkolonie in het Vierhoutensche bosch, en ik heb nu nog maar een ideaal, mijn leven door te brengen in zoo'n hut, in dat bosch', noteert Frederik van Eeden op 5 juni 1887 in zijn dagboek....

Walden bestond inderdaad uit een aantal eenvoudige hutten rond een villa die 'Het groote huis' genoemd werd. Tussen 1898 en 1907 woonden er gemiddeld zo'n twintig volwassen en twintig kinderen. Het verloop was groot. Soms doordat de kolonisten zich hadden verkeken op het leven in een leefgemeenschap als Walden, maar meestal door onenigheid over het werk of de te varen koers.

De meeste kolonisten waren idealist en volstrekt ongeschoold in handenarbeid. Al doende leerden ze zich bezig te houden met land- en tuinbouw, bijenteelt, veeteelt, het bakken van brood en sportbeschuit, timmerwerk en de administratie. Alle geproduceerde goederen waren voor eigen gebruik of werden aan coöperatieve winkels verkocht, danwel door de bewoners zelf 'met de kar uitgevent'. Omdat het werk lang niet altijd goed gebeurde, schakelde men na een aantal jaren over op het aantrekken van kolonisten met die vakkennis waar de kolonie behoefte aan had.

Toch werd er weinig geproduceerd; de grond waarop groenten en graan verbouwd werden was arm en de hypotheeklasten waren hoog. De bakkerij was het enige onderdeel dat vrijwel onafgebroken goed functioneerde. Zij draaide zo goed dat de verliezen uit de tuinbouw ermee opgevangen konden worden.

Evengoed moest Van Eeden zelf regelmatig financieel bijspringen om de kolonie op poten te houden. Toen in april 1907 zijn winkelcoöperatie 'De Eendracht' failliet ging, zat Van Eeden zelf financieel aan de grond. Een paar maanden later volgde het faillissement van Walden, op 25 oktober 1907.

Een gerecht dat uit op Walden verbouwde producten gemaakt zou kunnen zijn:

Aardappel/wortelschotel

Kook 1 kilo aardappelen gaar en pureer ze. Halveer 6 ons worteltjes en kook ze in 10 minuten beetgaar. Klop twee eieren los met een scheutje melk en roer dit en 50 gram boter door de warme aardappelpuree. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschotel in en leg hierin een bodem van aardappelpuree met daarop de worteltjes. Verdeel hierover twee eetlepels honing en bedek de schotel met een ons grof gehakte, gemengde noten en een ons geraspte kaas. Plaats de schotel 15 minuten in de oven. Voor een bruin korstje kan hij even onder de grill, maar dat is niet noodzakelijk.

Elsje de Ruijter

Meer over