Van Dyck niet naar VS

Het zelfportret dat de Vlaamse schilder Anthony van Dyck minder dan een jaar voor zijn vroegtijdige dood schilderde, blijft toch in Groot-Brittannië.

De Britse National Portrait Gallery heeft de twaalf miljoen euro ingezameld die nodig was om het werk te kunnen kopen. 1,7 miljoen kwam van 10.000 donateurs.

Door de actie werd de 'ontvoering' van het werk naar de VS voorkomen. Het schilderij was eigendom van kunstverzamelaar James Stunt, de schoonzoon van Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Stunt had het aan een Amerikaanse kunstverzamelaar verkocht voor 15 miljoen euro, voordat de Britse regering de exportvergunning opschortte. De Engelse kunstverzamelaar besloot het schilderij met verlies van de hand te doen toen hij zag dat 'het Britse volk er zo gepassioneerd over is'.

Anthony van Dyck (Antwerpen, 1599-Londen, 1641) was hofschilder van de Britse koning Karel I. Hij wordt beschouwd als een van de 'grootste kunstenaars die in Groot-Brittannië werkten', zoals Sandy Nairne, directeur van de National Portrat Gallery, het verwoordde bij de start van de inzamelingsactie.

undefined

Meer over