Van Dijk en Blaak veroveren wereldtitel ploegentijdrit met Boels-ploeg

De Nederlandse wielerploeg Boels-Dolmans heeft zondag in Doha met overmacht de wereldtitel ploegentijdrit bij de vrouwen veroverd. Het team met de Nederlandse rensters Ellen van Dijk en Chantal Blaak, was de snelste over een race tegen de klok over 40 kilometer.

Titelverdediger Canyon SRAM Racing uit Duitsland moest 48 seconden toegeven en pakte het zilver. Het brons was voor het eveneens Duitse Cervélo-Bigla, dat een kleine twee minuten toegaf op de winnaars.

De winnende ploeg bestond verder uit de Canadese Karol-Ann Canuel, de Britse Elizabeth Deignan, de Luxemburgse Christine Majerus en de Amerikaanse Evelyn Stevens. Boels-Dolmans realiseerde een tijd van 48.41, wat een gemiddelde van 49,288 kilometer per uur betekende. Alleen bij het eerste meetpunt was Canyon nog sneller.

Van Dijk veroverde de ploegtitel op de tijdrit al twee keer eerder, in 2012 en 2013 was ze ook al de beste met Specialized-lululemon. Met diezelfde ploeg pakte Blaak in 2014 de titel. 'We zijn zeker niet bewust wat langzamer gestart. Ik wist ook niet dat Canyon bij dat eerste punt nog sneller was want mijn radio werkte niet', vertelde Blaak naderhand bij de NOS.

Val Koster

De Nederlandse ploeg Rabobank-Liv, vorig jaar derde, deed niet mee om de prijzen. Na een val van Anouska Koster had het team nog maar drie rensters, er zijn er vier nodig om een tijd neer te zetten.

De Nederlands kampioene werd bevangen door de hitte. Ze stapte nog wel op de fiets en zorgde dat de ploeg alsnog als achste en laatste werd geklasseerd op ruim zes minuten van Boels.

Na afloop was de hitte onderwerp van gesprek. Veel rensters vonden de omstandigheden in Qatar onverantwoord. 'De UCI heeft hier echt niet over nagedacht. De hitte, het is gewoon niet te doen en zeker niet in een tijdrit. Het slaat nergens op', reageerde Roxane Knetemann van Rabo-Liv bij de NOS.

'Ik denk niet dat dit verantwoord is', zei winnares Chantal Blaak, ook tegen de NOS. 'Na twintig minuten waren we al oververhit. Maar goed, wij zijn veilig over de streep en we hebben de wereldtitel.'

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over