Van der Sloot overgebracht naar Chileense hoofdstad Santiago

Een etmaal lang maakten de politie in Peru en Chili jacht op Joran van der Sloot (22). Hij wordt in Peru verdacht van moord op een jonge vrouw en in Amerika van afpersing....

SANTA CRUZ/WILLEMSTAD Joran van der Sloot is donderdag in Chili aangehouden. De Chileense politie pakte de 22-jarige Nederlander op toen hij in een taxi onderweg was van de kustplaats Viña Del Mar naar de hoofdstad Santiago. Van der Sloot wordt ervan verdacht zondag een 21-jarige Peruaanse te hebben vermoord.

Van der Sloot verzette zich niet tijdens de aanhouding. De Chileense politie, die het nieuws bekendmaakte via Twitter, bracht hem direct naar de Chileense hoofdstad Santiago. Drie agenten begeleidden Van der Sloot terwijl hij naar de vreemdelingenafdeling van de Chileense onderzoekspolitie werd geleid. Van der Sloot zei niets toen hij het bureau inging, maar liep rustig en zonder handboeien om, terwijl tientallen journalisten zijn naam schreeuwden.

De klopjacht op Van der Sloot was groots opgezet. Zo’n 75 Chileense agenten en rechercheurs waren ruim een etmaal naar hem op zoek, nadat de autoriteiten van buurland Peru een opsporingsbevel voor hem hadden uitgevaardigd. Van der Sloot wordt ervan verdacht afgelopen zondag de Peruaanse Stephany Flores Ramirez te hebben vermoord.

Het lichaam van de 21-jarige dochter van de welgestelde ondernemer en rallycoureur Ricardo Flores werd woensdag gevonden in kamer 309 van Hotel TAC in de Peruaanse hoofdstad Lima. De kamer stond op naam van Van der Sloot. Een medewerker van Hotel TAC heeft bevestigd dat Van der Sloot en Flores samen een kamer huurden en dat Van der Sloot het hotel alleen verliet.

Van der Sloot reisde zondagnacht (lokale tijd) van de Peruaanse hoofdstad Lima naar Arica, in het noorden van Chili. Dit werd bevestigd door twee Peruaanse broers, die donderdag op de radio vertelden dat ze Van der Sloot voor 1.780 sol (ruim 550 euro) over de grens hadden gereden in hun taxi.

‘We zijn zondag om ongeveer 12 uur ’s nachts vertrokken uit Lima en maandagmiddag om 4 uur in Arica aangekomen’, zei Oswaldo Aparcana. Zijn broer Pisconte vertelde dat Van der Sloot ‘zeer nerveus’ overkwam, constant sigaretten rookte en twee koffers bij zich had. De broers voegden eraan toe dat Van der Sloot een treinkaartje voor de Peruaanse toeristische stad Cusco op zak had.

Volgens de Peruaanse autoriteiten werd Stephany Flores mishandeld en doodgeslagen. Flores werd liggend aan het voeteneinde van het bed in de hotelkamer aangetroffen. Ze had schaafwonden in haar gezicht en over haar lichaam, en zag er mishandeld uit. Ze zou wel gekleed zijn geweest. De officiële doodsoorzaak is volgens de politiechef van Lima, generaal Cesar Guardia, ‘trauma veroorzaakt door een stomp voorwerp’.

Guardia, verklaarde gisteren op een persconferentie dat Flores zondagavond voor het laatst was gezien in gezelschap van Van der Sloot. De twee waren diezelfde dag gesignaleerd op videobeelden van casino Atlantic City. Het leek erop dat de Nederlander in Peru was voor een pokertoernooi, maar hij stond niet op de deelnemerslijst.

De advocaat van Van der Sloot in New York, Joe Tacopina, waarschuwde gisteren om niet te snel conclusies te trekken. ‘Joran van der Sloot is eerder valselijk beschuldigd van moord.’

Zondag was het precies vijf jaar geleden dat de 18-jarige Natalee Holloway op Aruba verdween. Ook in deze zaak is Van der Sloot de hoofdverdachte.

Ricardo Flores, de vader van Stephany, zei in een reactie op de aanhouding van Van der Sloot: ‘Ik hoop dat mijn dochter gelukkig is nu ze weet dat deze moordenaar gaat betalen voor wat hij heeft gedaan.’

Wat er met Van der Sloot gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van de Chileense recherche zegt dat de mogelijkheid bestaat dat Van der Sloot het land wordt uitgezet als er geen aanhoudingsbevel van Interpol komt. Peru gaat om zijn uitlevering vragen.

Meer over