Nieuws

Van der Poel stapt met zijn ploeg uit UAE Tour na coronabesmetting teamlid

De wielerploeg van Mathieu van der Poel, Alpecin-Fenix, heeft zich maandag teruggetrokken uit de UAE Tour in de Verenigde Arabische Emiraten, nadat een van de begeleiders van het team besmet bleek met corona. Van der Poel, die na zijn winst in de openingsetappe van zondag leider was in het algemeen klassement, startte niet meer in de individuele tijdrit die vandaag om 13.13 uur begon.

Mathieu van der Poel (l) van Team Alpecin–Fenix wint de eerste etappe in de UAE Tour.  Beeld AFP
Mathieu van der Poel (l) van Team Alpecin–Fenix wint de eerste etappe in de UAE Tour.Beeld AFP

In een verklaring laat de ploeg weten gehoor te geven aan het reglement van de wedstrijdorganisatie om bij een positief geval de renners uit de koers te halen. Zo wordt gepoogd de zogeheten bubbel rondom de andere deelnemers in stand te houden. Het besmette staflid is na het bekend worden van de test in isolatie geplaatst, gevolgd door de rest van het team. Iedereen wordt de komende dagen getest.

Vorig jaar kwam de UAE Tour twee dagen voor het einde volledig tot stilstand nadat er besmettingen werden gesignaleerd bij twee medewerkers van Team UAE Emirates. Ook drie andere ploegen, Groupama FDJ, Cofidis en Gazprom, moesten toen in quarantaine in een hotel in Abu Dhabi. De Nederlandse renner Ramon Sinkeldam (FDJ) verbleef 10 dagen met zijn teamgenoot Arnaud Démare op één kamer voordat hij naar huis mocht.

Chartervluchten

De wedstrijdorganisatie probeert dit jaar een herhaling te voorkomen door de renners en hun begeleiders herhaaldelijk te testen. Voor het transport van de ploegen vanuit Europa naar de Verenigde Arabische Emiraten werden twee chartervluchten uitgevoerd, vanuit Parijs en Milaan.

De terugtrekking van Van der Poel is een tegenvaller voor de renner. Hij zag zijn deelname aan de UAE Tour als een belangrijk onderdeel in zijn voorbereiding op het wegseizoen. Eind vorige maand sloot hij zijn veldritperiode af met de wereldtitel in Oostende. Volgende maand staan de voorjaarsklassiekers in Italië op het programma, Strade Bianche en Milaan-San Remo. In april volgen onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Meer over