Van der Laan wil geen Oranjefeesten op 27 april

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam hoopt dat andere gemeenten hun koninginnedagfestiviteiten niet organiseren op een andere datum dan 30 april. Hij zal daar in zijn contacten met onder meer het Nationaal Comité Inhuldiging op aandringen.

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Steeds meer Oranjeverenigingen overwegen hun activiteiten te verplaatsen naar zaterdag 27 april. Ze vrezen weinig publiek op de 30e, omdat dan iedereen de troonswisseling wil volgen in plaats van koekhappen en zaklopen.

Van der Laan doet een beroep op de verenigingen en gemeenten om juist zoveel mogelijk te organiseren rond de troonswisseling. 'Anders overstijgt de aanloop de capaciteit van de stad', aldus een woordvoerder van de burgemeester.

Amsterdam wil de eigen vrijmarkten en Oranjefeesten zoveel mogelijk laten doorgaan, ondanks dat in de stad ook de troonswisseling plaatsvindt. Er zal in de hoofdstad geen sprake zijn van een alternatief 'koninginnedagprogramma' op 27 april.

Maandagavond houdt de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen een extra ledenvergadering, waarin de clubs ideeën kunnen uitwisselen. Michiel Zonnevylle, voorzitter van de bond, riep gemeenten en burgemeesters vorige week op soepel om te gaan met aanpassingen van activiteiten en het schuiven met data.

Onduidelijkheid voor horeca
Ondertussen willen de Amsterdamse horecagelegenheden meer duidelijkheid van de gemeente. Een aantal kroegeigenaren wacht nog in spanning af of hun kroegen überhaupt open mogen op de laatste Koninginnedag. Enkele horecagelegenheden hebben al besloten hun deuren uit veiligheidsoverwegingen te sluiten, meldt persbureau Novum.

Niet elke kroeg op de Dam heeft plannen om de deuren vrijwillig dicht te houden. De eigenaar van de Ierse pub Yip Fellows liet aan Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten een omzet met 'vijf nullen' mis te lopen als de kroeg dicht moet blijven.

'De gemeente is zich bewust van de financiële zorgen die horecaondernemers hebben, maar we kunnen die niet wegnemen', vertelt de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. 'We moeten een leuke, maar vooral veilige dag organiseren en of horeca daarin past, weten we nog niet zeker. Wat we wel zeker weten is dat horecaondernemers bij een verbod helaas niet op een financiële compensatie hoeven te rekenen.'

Welke kroegen hun deuren mogen openen op 30 april, maakt de gemeente over enkele weken bekend.

Meer over