Van der Laan: geen feest als fans zich misdragen

Er wordt zondag, als Ajax landskampioen kan worden, niets getolereerd van voetbalhooligans. Mocht het in Amsterdam of in Almelo, waar Ajax tegen Heracles speelt, toch uit de hand lopen, dan gaat de huldiging van de kampioen niet door. Die is morgenavond gepland naast de Arena.

AMSTERDAM - Eberhard van der Laan burgemeester van Amsterdam

Amsterdam heeft vergaande maatregelen getroffen om ongeregeldheden de kop in te drukken. Op escalatie is de politie voorbereid, zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag. 'Dan worden onze maatregelen nog ingrijpender. Wie A zegt moet ook B zeggen.'

Hoeveel politie er op de been is, wilde hij niet zeggen. In elk geval meer dan genoeg. 'Ik zou moeten aftreden als het niet voldoende is.'

Amsterdam, de politie, het Openbaar Ministerie en Ajax zijn het geweld van de Ajax-hooligans spuugzat. Tijdens de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip, afgelopen zondag, gooiden zij tot twee keer toe vuurwerk op het veld.

Van der Laan sprak van een vergaand geplande actie. Het vuurwerk is hoogstwaarschijnlijk ruim voor de wedstrijd het stadion binnengesmokkeld.

Het probleem bij de bestrijding van voetbalgeweld is dat clubs hun goede supporters niet de dupe willen laten worden van de kwade. Met die voorzichtige aanpak is radicaal gebroken nu Ajax morgen alle supporters weert die in De Kuip in het vak stonden van waaruit het vuurwerk werd gegooid.

Als het zondag misgaat, worden alle vierhonderd Ajax-supporters die in het 'vuurwerkvak' stonden, ook geweigerd bij Ajax' laatste thuiswedstrijd van dit seizoen, komende zaterdag tegen NEC. De vierhonderd zijn medeplichtig aan het geweld omdat zij een schuilplaats boden aan de daders, is de redenering.

De vierhonderd fans bemannen het beruchte vak 410 in Ajax-stadion de Arena. De groei van het aantal hooligans is de laatste jaren schrikbarend. Van enkele tientallen tot enkele honderden, zei Van der Laan. Ze vormen de vijfde generatie Ajax-hooligans.

Het is een goed georganiseerde groep, aangevoerd door vier, vijf kolonels, zoals Van der Laan de ophitsers noemt. Zij worden bijgestaan door enkele tientallen secondanten. De meelopers zijn met een paar honderd man.

Op het Leidseplein en het Rembrandtplein is de hele zondag een noodverordening van kracht. Gezichtsbedekking is verboden, agenten mogen fouilleren als ze vermoeden dat mensen vuurwerk, fakkels, blikjes of andere projectielen bij zich hebben waarmee kan worden gegooid.

Er zullen weinig meters van de pleinen zijn waarop geen camera is gericht. Van der Laan heeft er genoeg van dat schade niet kan worden verhaald op relschoppers. Hij heeft zelfs geprobeerd deurwaarders op het politiebureau te hebben, die meteen in actie hadden moeten komen. Dat is niet gelukt, omdat het zondag is.

Van der Laan, die de bekerfinale bijwoonde, is in Rotterdam door veel supporters gemaand het geweld niet meer te pikken. Dat voedt bij hem de hoop dat normale supporters zich zullen roeren. 'Ik weet dat het traditie is dat de burgemeester wordt uitgefloten bij de huldiging van Ajax, maar mijn intuïtie zegt dat de goedwillende supporters de maatregelen zullen toejuichen.'

undefined

Meer over