Van der Laan: eerste dag Sail ideaal verlopen

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kijkt tevreden terug op de eerste dag van Sail. 'Het is ideaal verlopen, alles zat mee', zei hij in het tv-programma Sail Vandaag (AVROTROS).

null Beeld anp
Beeld anp

'De mensen hebben er zin in, ze zijn van plan er iets heel leuks van te maken. Sail is ook verbindend', aldus de burgemeester, die zelf tijdens de Sail-In Parade meevoer op de Clipper Stad Amsterdam. 'Bij zo'n groot evenement als Sail beginnen de voorbereidingen eigenlijk al een dag na de vorige editie. Mensen zijn hier jaren mee bezig en werken zich uit de naad. Dan kan je er op een dag als vandaag ook niks meer aan doen.'

Drukker dan in 2010

Zo'n 400 duizend belangstellenden langs en op het water hebben woensdag langs het Noordzeekanaal en in Amsterdam het begin van Sail bijgewoond. Volgens de voorzitter van het nautische evenement, Arie-Jan de Waard, verliep de intocht van de schepen vanuit IJmuiden en Beverwijk 'buitengewoon gemoedelijk en in een goede sfeer'. Het leek nog drukker dan de vorige keer, in 2010: 'Er was langs de route geen leeg plekje meer te vinden.'

Er waren geen ernstige incidenten of aanvaringen op het water. Wel werden twee grote schepen gesommeerd om te draaien omdat ze zich niet hielden aan het eenrichtingsverkeer. En er was even een schipbreukeling: een bemanningslid van het Russische driemastvolschip Mir sloeg overboord. Het is goed met hem afgelopen en hij werd weer aan boord gehaald.

Salut protocollair

Clipper Stad Amsterdam met naast burgemeester Van der Laan prins Maurits, beschermheer van het spektakel, aan boord voer als eerste de IJhaven van Amsterdam binnen. Daarna volgden het marineschip Zr. Ms De Ruyter en de Mir. In het gevolg voeren bijna vijftig tall ships (grote traditionele zeilschepen) en andere bijzondere vaartuigen, omringd door vele zeiljachten en andere plezierboten.

De imposante schepen werden bij binnenkomst verwelkomd door een saluutschot, het 'saluut protocollair'. Op de kop van de Sixhaven stonden twee kanonnen waarmee kanonniers de schoten losten. De bemanningen van de tall ships verzamelden zich dan op het dek. Na de schoten werd telkens het volkslied gespeeld van het land waaruit het schip komt.

Protest tegen 'martelschip'

Tientallen mensen protesteerden woensdagavond in Amsterdam tegen de viermaster Esmeralda uit Chili. Volgens mensenrechtengroepen en officieel Chileens onderzoek is het schip tijdens het regime van Augusto Pinochet (1973-1990) gebruikt als gevangenis en een plek om politieke tegenstanders te martelen.

Van der Laan zei het 'niet verkeerd' te vinden dat de Chileense viermaster Esmeralda in de stad is. Hoewel volgens de burgemeester alles in Chili 'totaal is veranderd', zei hij het goed te vinden dat door middel van protest deze 'vreselijke geschiedenis over het voetlicht wordt gebracht'.

Meer over