Van der Knaap sluit blaastest militairen niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) sluit niet uit dat er blaastesten komen om te controleren of militairen tijdens vredesmissies niet drinken. Hij moet wel eerst de militaire ambtenarenwet wijzigen om een strikter alcohol- en drugsbeleid mogelijk te maken.

Zijn woordvoerster heeft dat vrijdag bevestigd. Defensie wacht eerst het advies af waarmee generaal-majoor Rob Bertholee eind dit jaar komt, over de aanpak van wangedrag van defensiepersoneel. Het departement zal over een eventuele blaastest of drugstest eerst overleg voeren met de militaire bonden, aldus de woordvoerster. De wetswijziging is al wel in gang gezet.

De marinetop heeft vanaf deze week al een beperking van het alcoholgebruik afgekondigd. Het korps mariniers mag helemaal niets meer drinken vanaf het moment dat zij op oefening zijn totdat zij terugkeren in Nederland.

Drie biertjes

Het andere marinepersoneel mag op zee niet meer drinken. Nu mochten zij maximaal drie biertjes nemen als zij geen dienst hadden. Nieuwe richtlijnen komen er voor de tijd dat zij in de havens liggen.

Een drugsverbod bestaat al voor de hele krijgsmacht. Voortaan kunnen ook de kasten van het marinepersoneel geïnspecteerd worden op drank en drugs. De commandanten konden dat al doen, maar het werd niet echt meer gedaan. De maatregelen voor de marine zijn tijdelijk.

De commandant van de zeestrijdkrachten viceadmiraal Jan Willem Kelder loopt hiermee vooruit op een aanscherping bij de hele krijgsmacht. Aanleiding voor Kelder is dat er bij zijn onderdeel in twee weken tijd zeven incidenten hebben plaatsgevonden, zelfs nadat er al waarschuwingen waren uitgegaan.

Meer over