Van der Knaap opnieuw onder vuur over marine

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie moet zich woensdagavond opnieuw in de Tweede Kamer verantwoorden voor ernstige gevallen van seksuele intimidatie aan boord van het fregat Tjerk Hiddes...

ANP

Dinsdag werd de bewindsman al tijdens het wekelijkse vragenuurtje bestookt met vragen over het incident dat anderhalf jaar geleden zou hebben plaatsgevonden tijdens een missie rond het Arabisch Schiereiland.

Van der Knaap kreeg op dinsdag 14 maart voor het eerst van zijn ambtelijke top te horen dat er mogelijk sprake was geweest van aanranding en verkrachting op de Tjerk Hiddes, maar dat er nog nader onderzoek werd verricht. Het weekeinde daarop werd hij gebeld door de commandant van de zeestrijdkrachten, vice-admiraal Kelder, die hem op de hoogte wilde brengen van de details van de verdenkingen.

Van der Knaap liet Kelder weten deze zaak liever niet over de telefoon te bespreken en vroeg hem op maandag 20 maart langs te komen. Nadat hij van de marinechef te horen had gekregen hoe ernstig de kwestie er uitzag, kondigde Van der Knaap de dag daarop aan een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen die een poging moest doen de omvang van de seksuele intimidatie binnen de krijgsmacht in kaart te brengen.

Onduidelijk is nog wanneer de ambtelijke top lucht kreeg van de incidenten op het fregat.

Meer over