nieuwsPieter van den Hoogenband

Van den Hoogenband wordt nieuwe chef de mission Olympische Spelen Tokio

Na lang wachten zal zwemlegende Pieter van den Hoogenband eindelijk worden aangesteld als chef de mission voor de Nederlandse afvaardiging naar de Olympische Spelen van Tokio 2020. De Telegraaf en NOS meldden dinsdagmiddag de goedkeuring door het bestuur van het Nederlands Olympisch Comité NOCNSF. Van den Hoogenband was onbereikbaar. De woordvoerders van het NOCNSF komen later met een verklaring.

Zwemkampioen Pieter van den Hoogenband. Beeld ANP
Zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.Beeld ANP

De aanstelling van Van den Hoogenband was de voorbije maanden een publiek geheim geworden. ‘Er zal geen vreemd konijn uit de hoed komen’, verklaarde een zegsman uit de technische staf van NOCNSF over de beslissende bestuursvergadering van maandag 29 oktober. Naar verluidt was er in de aanloop naar die bijeenkomst gedoe over de financiële paragraaf. De nieuwe chef de mission is een beroepskracht en geen vrijwilliger, die het tot en met 2004 voor de eer deed. In 1992 en ’96 deed André Bolhuis, de huidige voorzitter van NOCNSF, het op die basis.

Van den Hoogenband, drievoudig olympisch zwemkampioen in 2000 en 2004, komt voort uit een intern opleidingstraject, in de volksmond ook wel ‘het klasje van Maurits’ genaamd. Maurits Hendriks is de technisch directeur van NOCNSF en heeft de voorbije jaren vier oud-topsporters opgeleid tot ploegleiders: schaatser Carl Verheijen, judoka Mark Huizinga, paralympisch tennisser Esther Vergeer en zwemmer Pieter van den Hoogenband. De laatste was teamleider bij de Europese jeugdspelen, het EJOF, van 2015 en 2017.

Tokio-driehoek

De oud-zwemmer, actief in vele rollen in de samenleving, gaat voor de Spelen van Tokio samenwerken in een driehoek. Daarin is hij de ambassadeur die in het protocol de representatieve rollen krijgt, plus het directe contact met de tweehonderd Nederlandse sporters uit de olympische ploeg. De organisatorische aspecten van de Tokio-uitzending komen voor de rekening van een manager uit de afdeling Games Operations, naar verluidt Hanneke van den Pol.

De contacten met de coaches verlopen grotendeels via de derde persoon in de Tokio-driehoek: een prestatiemanager uit de omvangrijke staf van Hendriks. Frans van Dijk, de oud-vechtsporter die het langst op Papendal werkzaam is, geldt als voornaam kandidaat voor de sleutelpositie. Jan van Veen, oud-schaatscoach, heeft in die technische staf, het High Performance Team, een fors brok werk. Hij behartigt wielrennen, zwemmen en atletiek.

Op de achtergrond worden in het organisatiemodel knoppen ingedrukt door Maurits Hendriks. Hij heeft Games Director op zijn visitekaartje staan en is eindverantwoordelijk voor de olympische uitzending. De hele ombouw van de olympische top heeft te maken met het reputatieverlies van Hendriks bij de Zomerspelen van 2016 in Rio. Het naar huis sturen van turner Yuri van Gelder en het vroegtijdig naar huis vliegen van niet-medaillewinnaars gaven een storm van kritiek in Nederland.

Nadien werd op Papendal een reorganisatie doorgevoerd, waarbij de zwaargewichten Jeroen Bijl (chef de mission van de Winterspelen 2018) en Charles van Commenée dit voorjaar afscheid namen van Papendal. Hendriks kreeg vorig jaar al, na een sollicitatie, de hoogste technische post in handen, met de restrictie dat hij die meer vanachter het bureau zou gaan invullen. De aanstelling van de man in het veld, de chef de mission, deed lang op zich wachten.

Van den Hoogenband (40) wordt de satelliet van Hendriks in het veld. De zwemkampioen, die deel uitmaakt van een hoog bestuursorgaan, de Nederlandse Sportraad, ambieerde de functie van chef de mission ten zeerste. Hij is eerder gekend om zijn charme en gevoel voor de omgang met toppers dan om zijn organisatiezin en pure stiptheid. Zijn losse pols is vermaard. De grote vraag is straks wie een zich misdragende sporter in Tokio de deur wijst: Van den Hoogenband of Hendriks.

Meer over