Van den Hoogenband mist weer goud

Bij het WK zwemmen wordt al dagen geklaagd over de tijdwaarneming en het scorebord. Het technische malheur leidde gisteren tot de pijnlijkste ervaring uit de loopbaan van olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband....

Van onze verslaggever John Volkers

Onmiddellijk na zijn aantikken, op zijn favoriete 100 meter vrije slag, keek de Nederlander naar het scorebord. Hij baalde kort, want de perfectionist vond zijn tijd maar niets: '48,43, gatverdamme wat een slechte tijd, maar er stond wel een ééntje achter. Dus ik denk: wat maakt 't ook uit, je bent er wereldkampioen mee geworden'.

Van den Hoogenband vierde de overwinning, eindelijk het begeerde goud na drie zilveren plakken. Hij werd gefeliciteerd door de Amerikaan Anthony Ervin, afgelopen maandag juist voor VdH wereldkampioen op de 50 vrij. 'Ik vraag hem nog wat hij gezwommen heeft. Nou, dat wist hij niet, want zijn tijd stond niet op het bord. Ik was best wel dicht bij jou, zei die Ervin nog.'

Even later werden de beelden van de finish herhaald op de megaschermen in de zwemhal en toen de Amerikaanse aanhang begon te juichen had Van den Hoogenband onraad moeten ruiken. Kort erop floepte het scorebord opnieuw aan en verscheen de tijd van Ervin (48,33, een CR, een toernooirecord). De naam van de Amerikaan werd bovenaan geplaatst; er was een nieuwe winnaar.

De totale verrassing kwam mede, omdat de wereldrecordhouder, voor zijn gevoel leidend in baan 4, de in baan 2 zwemmende Ervin 'nooit' had gezien. Het ademhalen gebeurde naar rechts, Ervin zwom op de terugweg links van hem.

Meer over