Van de muur los

Het is een minimale verschuiving in het interieur, maar de betekenis ervan moet niet worden onderschat. Het is zo'n in greep als de afschaf fing van de salontafel of de invoering van het keukeneiland....

Ho ho ho, zo'n vaart loopt het niet, meent de boxspringfabrikant Ze ven slaper uit Eind hoven die in zee is gegaan met ontwerpers als William Brand, Piet Hein Eek en Jan des Bouvrie. Alleen het bed van Eek kent een vast hoofdboord dat stevig genoeg is voor een autonome positie. De meeste boxsprings hebben nog een muur nodig om tegen te leunen. En laten we nuchter blijven: veruit de meeste Nederlandse slaapkamers zijn zo afgemeten dat er niet op een vrijstaand bed geslapen kan worden. Je mag al blij zijn als er één gangpad is naast het bed.

Toch doen de stylisten van bladen en fotografen erg hun best het bed vrij in de ruimte te zetten. Dat vertrek is dan een zonverlichte loft met rustieke houten vloeren, soms met een ruw afgewerkte vloer, wapperende gordijnen voor de ramen en wat tijdschriften achteloos op de vloer gestrooid. Typisch vertrekken om van te dromen, want er zijn misschien maar duizend Nederlanders die deze luxe kennen.

Maar hoe gaan die dingen? Als je dat lang genoeg promoot, zie je ook de bedden loskomen van de muur en hoor je de uitleg erbij. Dat de slaapkamer niet louter meer bedoeld is om te slapen. Dat we er ook televisie kijken, een boek lezen, over internet surfen, een sapje gebruiken en meer van dat soort recreatieve bezigheden. Wat de feng shui-leer betreft is het waarschijnlijk alleen maar toe te juichen. Die kent twee voorschriften: nimmer het bed tegen een buitenmuur en evenmin tegenover een deur. In beide gevallen stroomt de energie weg. (En je schijnt ook onrustiger te slapen).

Het aanrecht is los, het bed bijna, de eetkamertafel is hen voorgegaan. Denk aan de jaren zeventig-kamers en roep de grenen tafels in herinnering die tegen de muur stonden geschoven, met een oranje kapje erboven. Dat was het toppunt van knusheid, zeker als de fonduepan op het tafelblad werd gezet. Of deze opstelling volgens feng shui nu wel of niet geoorloofd is, feit is dat de tafel zich heeft vrij gevochten, omdat zo de culinaire presentatie het best tot haar recht komt. Het ideaal van een grote Italiaanse familie rondom de dis, zoals we dat via de film kregen ingepeperd, is Hollandse werkelijkheid geworden.

Om een tafel heenlopen lijkt zinvol. Om een bed ook? En welke presentatie moet dan bewonderd worden? Het design kan het niet zijn, dat is verstopt onder de dekbedovertrekkenmode.

Meer over