Van de kaasfabriek naar de atletiekbaan

Nee, dan atleten. Bij dat slag volk zijn nog wel eens hele rooie rakkers te vinden. Jos Hermens kende in zijn jeugd zelfs wel enige sympathie voor de ideeën van de Duitse Baader-Meinhofgroep....

Gerard Tebroke, afkomstig uit Aalten, was een stijf jongmens, dat op school niet eens hoefde mee te doen aan gymnastiek. Later ging hij hardlopen, op gympen van de Hema, hij bleek talent te hebben. Hij deed aan het eind van de jaren zestig aan talloze wedstrijdjes mee - mooie foto's in het boek: Hermens met bril en lange haren, Tebroke daarnaast, met donkere sokken.

In 1970 behaalde Tebroke, voor Egbert Nijstad en Hermens, zijn eerste nationale titel, op de 5000 meter. Het gemeentebestuur kwam hem thuis feliciteren. Tebroke was, schrijft De Beukelaer, de tweede sporter in Aalten die een nationale titel behaalde. Eerder was biljarter Hans Vultink al succesvol.

Tebroke werd een 'medisch wonder' genoemd, hij kreeg ooit het advies te stoppen met lopen, 'om erger te voorkomen'. Hij deed dat niet, hij liep door. In Londen vestigde hij in 1977 zelfs een nieuw nationaal record op de 10.000 meter: 27.37,63 en het wereldrecord zou ongetwijfeld gesneuveld zijn als er tijdens de race niet 'geboemeld' was.

Met zijn record stond Tebroke indertijd vierde op de wereldranglijst. Een jaar later vestigde hij, in Zürich, een nieuw record op de 5000 meter: 13.21,68. Het zijn records die jaren standhielden; pas in 1997 en 2000 werden ze verbeterd door Kamiel Maase. Na de Olympische Spelen van 1980 in Moskou (veertiende op de 10.000 meter) brak een tijd aan vol blessures, de Spelen bleken uiteindelijk het einde van zijn sportcarrière.

Tussen 1982 en 1984 was er nog een korte opleving, daarna werkte hij bij pensioenfonds ABP, woonde hij als 'een kluizenaar' in zijn boerderijtje in Silvolde, samen met een aantal schapen en zijn hond Danja. In die boerderij werd Gerard Tebroke op 26 februari 1995, 45 jaar oud, in coma aangetroffen, als gevolg van een herseninfarct. Drie weken later overleed hij.

Meer over