Van de Goor 'Krajicek van beachvolleybal'

DEN HAAG - Oud-zaalinternational Bas van de Goor was al bijna 37 jaar toen de huidige Nevobo-directeur Michel Everaert hem polste voor een doorstart als beachvolleyballer. Voor die carrièreswitch achtte Van de Goor, in 1996 in Atlanta olympisch kampioen met het Nederlandse team, zich te oud. Als directeur van het grandslamtoernooi in Den Haag maakt hij alsnog zijn debuut in het beachvolleybal.

'Ik ben een echte zaalvolleyballer', sprak Van de Goor bijna verontschuldigend, tijdens de presentatie van Beach Team Holland in Den Haag. Lachend herinnerde hij zich een foto van de olympische selectie uit 1988, die op sokken en gekleed in shirts met lange mouwen een potje op het strand volleybalde. Nu is beachvolleybal de hippe en coole tak van de Nevobo geworden en voorspelt technisch directeur Bert Goedkoop dat die variant het zaalvolleybal snel zal overvleugelen.

Nu het befaamde koppel Nummerdor en Schuil gaat afbouwen, heeft het beachvolleybal behoefte aan andere boegbeelden. De nieuwe bondscoaches Gijs Ronnes (mannen) en de Schot Morph Bowes (vrouwen) hebben de selecties verjongd. De vrouwenteams Keizer en Van Iersel en Meppelink en Van Gestel, die al op de Spelen van Londen actief waren, willen in Rio om de medailles spelen.

Het WK in 2015 in Nederland wordt een belangrijk meetmoment. Maar ook het beachtoernooi in juni op het strand van Scheveningen krijgt met de benoeming van Van de Goor een facelift. Nevobo-directeur Everaert noemde hem vrijdag de 'Richard Krajicek van het beachvolleybal'.

Van de Goor: 'Met als verschil dat Krajicek jaarlijks zijn best moet doen om diverse topspelers aan te trekken, terwijl die automatisch naar het grandslamtoernooi in Den Haag zullen komen. Ik ben vooral gastheer en het gezicht van het toernooi.'

Met zijn stichting voor diabetespatiënten heeft Van de Goor in Den Haag een dubbele missie. Dat evenement moet volgens hem de toon zetten voor olympische successen op de Spelen van Rio in 2016. 'Zoals wij met het zaalteam in 1996 de basis legden voor olympisch goud door Italië voor het eerst te verslaan in de finale van de World League in sportpaleis Ahoy. Ik hoop in Den Haag hetzelfde effect te bewerkstellingen in het beachvolleybal.'

undefined

Meer over