van de Euromast

In Amsterdam mag je de hele dag mellow zijn als je jong bent (en dan chillen om weer niet-mellow te geraken); in Rotterdam hebben ze liever dat je wat met al je testosteron doet wanneer je daar als twintiger toch veel te veel van hebt....

door wim de jong

Het heet een geweldige belevenis te zijn, en in Rotterdam maken ze er nog reclame voor ook. Wie durft is de hele zomer lang elk weekend welkom. Voor 75 gulden mag je met de lift de hoogte in en word je afgezet op het hoogste balkon van de toren. Daar krijg je temidden van stomverbaasde en terugdeinzende toeristen een heupgordel om, waaraan een karabiner-beugel en een gesloten haak in de vorm van een 8 hangen. Daar moet dan dat lullige touwtje doorheen, en vervolgens word je zelf geacht over de rand de klimmen en grimmig lachend je bijna-dood-ervaring te gaan opzoeken. Een instructeur van de abseil-organisatie Height Spe cia lists knikt je daarbij veelbetekenend toe. Jij en hij weten wat er met 'live life to the max' wordt bedoeld.

Extra leuk: de weg voert niet loodrecht naar beneden. Nee, zodra je over dat randje bent gestapt, moet je direct je voeten schrap zetten tegen de ruiten van het Euromast-restaurant om de ook daar aanwezige burgerlullen nog even de stuipen op het oude lijf te jagen. Dat werkt fantastisch, zeker wanneer je als Outdoor Woman juist op dat punt besluit om je niet rechtstandig omlaag te laten zakken, maar er de voorkeur aan geeft je in de lucht om te draaien en je hoofd straks als eerste de grond te laten raken. Het complete restaurant verslikt zich datzelfde moment in het appelgebakje-slagroom en meisjes met minder testosteron dan Outdoor Woman gillen dat het een aard heeft. Dat is g f, zie je aan de andere kant van de ruiten op het uitgestreken gezicht van Janet van der Vaart; ze doet nog maar eens een tweede spannend kunstje om de schrik er bij haar publiek in te houden.

Eenmaal op de grond verneemt Outdoor Woman dat het nog veel angstaanjagender kan. Wat bijvoorbeeld te denken van het doorbreken van het snelheidsrecord Euro mastabseilen? Het staat op 6 seconden scherp, maar vanzelfsprekend meent Outdoor Wo man daar nog wel een tikje of twee van af te kunnen doen. Op 25 augustus spannen ze opnieuw van af het dakterras van de toren een kabeltje naar beneden. Daar wordt dan een katrolletje aangehangen dat jou met een sukkelvaartje van 100 kilometer per uur naar beneden zwiept. Vet kicken! Outdoor Wo man trekt haar hoofddoekje nog maar eens wat strakker over haar rode haarbos. Snel weer met de lift naar boven en dan met die afgetrainde kop in de wind in 4 seconden richting stoeptegels!

Meer over