Van Cann geniet van ongelijk duel met Rus

Etienne van Cann beleefde vrijdag tijdens de WK schermen een unieke ervaring. De 30-jarige Delftenaar kreeg in de eerste ronde van het hoofdtoernooi op sabel drievoudig oud-wereldkampioen Grigori Kirienko tegenover zich op de loper....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

'Dit was een unieke ervaring. Overbluffend', zei Van Cann, die met zijn plaats bij de beste 64 voor het eerst in zijn loopbaan op de wereldranglijst wordt vermeld. 'Het mag dan voor het publiek heel snel zijn gegaan, voor mij leek het wel een uur.'

Het was duidelijk dat Kirienko zich totaal geen zorgen maakte voor zijn eerste optreden in Den Haag. Hij verscheen superieur glimlachend op de plaats van handeling, omarmde de Hongaarse hoofdsecondant Szetey als een oude vriend en keurde Van Cann geen blik waardig.

De Delftenaar had zich nauwelijks op zijn tegenstander ingesteld toen hij al met 7-0 achter stond. Daarna maakte Van Cann zijn eerste treffer, begeleid door een opgestoken duim van Kirienko. Dat zou de hooghartige Rus later nog zes keer moeten doen.

Het is voor het eerst sinds jaren dat er weer Nederlandse sabreurs op de WK actief zijn. Van Cann: 'Voor sabel is hier de minste belangstelling. Met een stel anderen vond ik dat we het weer in de lift moesten zien te krijgen.' Het groepje Van Cann, Ros, Oskamp, Oscar Kardolus, Laschek en Van den Ham regelde begin van het seizoen een busje en trok de wijde schermwereld in.

Van Cann: 'Daar bleef het niet bij. We bliezen enkele nationale wedstrijden nieuw leven in en gaven daar ook geïnteresseerde vrouwen op sabel de kans zich met ons te meten. Het feit dat ik de hoofdronde heb gehaald, betekent een extra stimulans op de ingeslagen weg voort te gaan.'

Ook de degenploeg (mannen) liep zich stuk op Rusland. Na een probleemloze zege op het zwakke Iran (45-28) gaven Arwin Kardolus, Michiel Driessen en Wouter den Otter de Russen, met Glasoenov, Kolobkov en Beketov in de tweede ronde (laatste 32) aanvankelijk uitstekend partij.

Toen Driessen halverwege tegenover Beketov kwam te staan, leidde Nederland zelfs op de buitenste loper van de tweede hal met 20-16. De Haagse veteraan kon echter niet voorkomen dat het 24-25 was toen hij weer van de loper afstapte. Invaller Zoekarevitsj stelde tegen Den Otter orde op zaken (25-30) waarna de nederlaag van Nederland onontkoombaar werd.

Meer over