Van Byrd resteerde alleen een verminkte romp

De gruwelijke moord op een zwarte man, die vorig jaar in het plaatsje Jasper in de Amerikaanse staat Texas door drie blanken achter een auto aan werd gesleept, was bedoeld als 'stunt' om aandacht te trekken voor een nieuwe racistische organisatie....

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

Volgens de aanklager in het proces tegen de vermoedelijke moordenaars wilde de leider van de drie, John William King, met de moord op de 49-jarige James Byrd Jr. zijn naam vestigen in extreem-rechtse blanke kringen.

De 24-jarige King staat nu in Jasper terecht wegens moord en kidnapping. Volgens de aanklager gaven King en zijn kompanen Shawn Allen Berry (24) en Lawrence Brewer (32) Byrd een lift in hun auto en tuigden ze hem vervolgens op een afgelegen plek af. Daarna bonden ze de bloedende man, een werkloze met vier kinderen, achter hun auto en sleepten ze hem vijf kilometer voort tot slechts zijn zwaar verminkte romp over was.

De politie dacht eerst dat het slachtoffer aangereden was, maar begon aan een racistische moord te denken nadat ze een aansteker met de letters KKK had gevonden. De afkorting staat voor de racistische organisatie Ku Klux Klan.

Volgens aanklager Guy Gray is het duidelijk dat de drie gedreven werden door racistische motieven. Uit papieren die de politie later bij King thuis vond, blijkt dat deze van plan was een eigen ondergrondse racistische organisatie op te richten. Die moest de Texas Rebel Soldiers Division gaan heten.

Kings organisatie zou een onderafdeling worden van de zogenoemde Confederate Knights of America. Volgens deskundigen is dat een afsplitsing van de Ku Klux Klan, die vooral in North Carolina actief is.

De politie vond bij King thuis ook een artikel over een beruchte lynchpartij uit 1955, waarbij een zwarte jongen werd opgehangen omdat hij een blanke vrouw had nagefloten. Wat King kennelijk aantrok in het verhaal, was dat de daders later door een geheel blanke jury werden vrijgesproken.

Volgens aanklager Gray speelde King al een tijd met de gedachte 'iets dramatisch' te organiseren, 'dat de aandacht van de media zou opwekken en nieuwe leden zou aantrekken'.

King sloot zich aan bij de Confederate Knights of America, toen hij in de gevangenis zat wegens diefstal. De brieven die hij vanuit de cel naar zijn toenmalige vriendinnetje stuurde, stonden vol met racistische tirades.

In de gevangenis liet hij zijn lijf ook versieren met allerlei racistische tatoeages, waaronder een tekening van een zwarte man die aan een strop bungelt. 'Deze jongeman zit vol haat en hij draagt allerlei tatoeages die zijn woede en haat weerspiegelen', vertelde Gray de jury aan het begin van het proces.

King beweert zelf dat zijn twee kompanen Byrd hebben vermoord bij een ruzie over drugs. Hij zelf zou voordat dat gebeurde al uit de auto zijn gestapt.

Maar volgens de aanklager is dat onzin. Het staat volgens hem wel vast dat King heeft deelgenomen aan het martelen van Byrd. Op zijn schoenen zijn bloedvlekken gevonden die van het slachtoffer bleken te zijn.

Opvallend is ook dat een van de verdachten samen met King in de gevangenis heeft gezeten. Hij haalde King zelfs over zich bij de Confederate Knights of America aan te sluiten.

Het ziet ernaar uit dat de aanklager de doodstraf zal eisen tegen King. Daarbij zal hij er vooral op hameren dat Byrd feitelijk werd ontvoerd door zijn belagers, toen zij hem achter de auto bonden. Volgens de wetten van Texas kan alleen in zulke bijzondere gevallen de doodstraf worden gegeven.

Verwacht wordt dat de jury, die uit elf blanken en een zwarte bestaat, komende week al uitspraak doet.

Meer over