Van Bulgarenfraude en keiharde aanpak van ‘toeslagenfaudeurs’ tot de val van een kabinet

2013

De Bulgarenfraude komt aan het licht: Bulgaren blijken misbruik te maken van het Nederlandse toeslagensysteem, vooral via de zorg- en huurtoeslag. De Tweede Kamer dringt aan op strengere fraudebestrijding. Het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) wordt opgericht; facilitators zijn instellingen of personen die de fraude zouden faciliteren.

2014

Ruim 300 ouders die gebruikmaken van een Eindhovens gastouderbureau worden aangemerkt als ‘fraudeur’ en moeten kinderopvangtoeslagen terugbetalen. Ze hebben bijna allemaal (naast de Nederlandse) ook een tweede nationaliteit.

Augustus 2017

De Nationale Ombudsman publiceert een kritisch rapport (Geen powerplay, maar fair play) over de harde aanpak van ruim 230 ouders door de Belastingdienst. De ombudsman adviseert compensatie.

September 2018

De affaire rond de kinderopvangtoeslagen barst pas echt los na berichtgeving hierover door Trouw en RTL Nieuws.

Juli 2019

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) stelt de ‘adviescommissie uitvoering toeslagen’ in, onder voorzitterschap van oud-minister Piet Hein Donner.

18 december 2019

Snel stapt op als staatssecretaris, nog voor het debat over het ten onrechte stopzetten van kinderopvangtoeslagen begint. Hij maakt excuses aan de ouders die zijn ‘platgewalst door een overheidsapparaat, zonder daaraan te kunnen ontsnappen.’

20 januari 2020

Premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën) bieden excuses aan, in een gesprek met gedupeerde ouders. 29 januari 2020 Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief volgen staatssecretaris Snel op. Van Huffelen is politiek verantwoordelijk voor het afhandelen van de toeslagenaffaire.

12 maart 2020

In haar tweede adviesrapport (Omzien in verwondering 2) schrijft de commissie-Donner dat er nog meer ouders geholpen moeten worden om hun geld terug te krijgen dan de 287 ouders die commissie eerder al had aangemerkt. Het kabinet verruimt die groep kort daarna.

16 maart 2020

De Belastingdienst richt een crisisorganisatie op om ouders zo snel mogelijk te kunnen compenseren en te laten weten waar ze aan toe zijn.

28 april 2020

Er zijn ruim 20 duizend ouders die misschien geld terugkrijgen, schrijft Van Huffelen aan de Tweede Kamer in een voortgangsrapportage.

19 mei 2020

Het ministerie van Financiën doet, in navolging van gedupeerde ouders, aangifte tegen de Belastingdienst vanwege ambtshalve discriminatie en knevelarij (daarbij eist een ambtenaar betaling, terwijl hij weet dat iemand niet hoeft te betalen).

17 juli 2020

De Autoriteit Persoonsgegevens acht de Belastingdienst schuldig aan structurele discriminatie van mensen die toeslagen ontvingen.

31 juli 2020

De eerste honderd ouders krijgen geld ter compensatie.

3 november 2020

Vanwege het lange wachten krijgen ouders die zich voor 1 november hebben gemeld voor een herbeoordeling van hun zaak 750 euro compensatie.

November 2020

De parlementaire ondervragingscommissie hoort gedupeerden, (ex-)ministers en topambtenaren over de slepende affaire rond de kinderopvangtoeslagen. De verantwoordelijken proberen vooral hun eigen straatje schoon te vegen en de schuld bij een ander te leggen.

17 december 2020

De commissie presenteert haar rapport, waarvan de titel genoeg zegt: Ongekend onrecht. Alles en iedereen heeft gefaald. Het eindverslag schetst een bedroevend beeld van het functioneren van het overheidsapparaat en de parlementaire democratie.

22 december 2020

Alle gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire krijgen 30 duizend euro compensatie van het kabinet. Lang niet iedereen is enthousiast, sommigen hebben veel meer financiële schade geleden.

11 januari 2021

Ouders stappen naar de rechter, ze willen dat het Openbaar Ministerie alsnog een strafrechtelijk onderzoek instelt naar de verantwoordelijken bij de Belastingdienst. Eerder zei het OM geen vervolging in te stellen. Een dag later doet een groep ouders ook aangifte tegen vijf ministers en ex-bewindslieden.

14 januari 2021

PvdA-leider Lodewijk Asscher, voormalig minister van Sociale Zaken, vertrekt als lijsttrekker van zijn partij. Daarmee neemt hij zijn verantwoordelijkheid voor het falende beleid, en voert hij ook de druk op het kabinet op.

15 januari 2021

Het hele kabinet-Rutte treedt af.

Meer over