Van Bokhoven maakt plaats voor Hamada

ROTTERDAM In de berichtgeving rond het Nederlandse turnteam paste zaterdag het nieuws dat de hoofdcoach, Bram van Bokhoven, werd vervangen door de Japanner die hij zelf twee jaar geleden aanzocht als technisch adviseur van zijn Bossche gymnastiekpaleis FlikFlak. Sadao Hamada (63) liet zich zonder problemen op de voornaamste plek van de begeleidingsstaf plaatsen.

Het is zelfs de bedoeling dat hij na de WK van Rotterdam de positie van hoofdcoach aanhoudt. Hamada is de meest ervaren trainer van het internationale WK-personeel in Rotterdam. Officieel is hij in 2003 gestopt. Hamada, man met twee nationaliteiten (Japanner en Amerikaan), werkte 33 jaar in de Verenigde Staten en bouwde met Stanhope een sterke universiteitsploeg op in Californië. 'Het was niets en het werd een kampioensploeg', aldus Hamada.


Hij was coach van Amerikaanse turnploegen bij de Olympische Spelen van 1992 en 1996. Het zilver van Jair Lynch bij de Spelen van Atlanta was zijn pronkstuk. Daarna ging hij het rustiger aan doen en in 2006, na de dood van zijn vader, verhuisde hij terug naar Japan om zijn moeder bij te staan. Hij woont bij zijn moeder in.


Toen hij tolkte bij de Toyota Cup in Tokio kwam Hamada in contact met Bram van Bokhoven, de coach van Yuri van Gelder. Van raadgevingen kwamen bezoeken. Dit jaar werd hij aangesteld als technisch adviseur van de KNGU. Met name technisch directeur Hans Gootjes bleek gecharmeerd van de kennis van zaken van de routinier.


'Ik reis gemiddeld een keer per maand naar Nederland, om daar dan twee weken te werken in Heerenveen, Den Bosch of Zwijndrecht. Dan vlieg ik weer naar huis en onderhoud ik contact via de mail of de telefoon. Het werkt. Ik geef opdrachten en na terugkeer in Nederland kijk ik of er iets van terecht is gekomen.'


Hamada voelde de problematiek van Van Bokhoven aan. Die verloor deze week zijn voornaamste kanshebber, ringenturner Van Gelder. Daarop kwam Hamada als vervanger in beeld. 'Bram heeft een moeilijke tijd te doorstaan. Deze wissel is het beste voor hem en voor het team', aldus de Japanner die maandag voor het eerst het mannenteam zal aanvoeren.


Meer over