Van Basten luistert naar zijn hart en verlengt contract niet

Marco van Basten vertrekt na dit seizoen bij Heerenveen, omdat 'het juiste gevoel' ontbreekt. De 49-jarige trainer verwachtte voor de winterstop zijn contract nog te verlengen.

AMSTERDAM - Wat de ommekeer veroorzaakte, blijft schimmig. Zeker is dat de totstandkoming van de nieuwe bestuursstructuur onrust teweegbracht en mogelijk op het gemoed werkte van Van Basten. Zo was de ondernemingsraad gekant tegen vier van de zeven namen in het nieuwe bestuur.

Een van die zeven is Hans Vonk. De oud-doelman kwam onlangs van AZ, waar hij teammanager was. De ondernemingsraad achtte hem te onervaren voor de portefeuille technische zaken. De clubiconen Riemer van der Velde (oud-voorzitter) en Foppe de Haan (oud-trainer), die als adviseurs aan vele touwtjes trekken in Heerenveen,lieten weten dat ze hun protegé Vonk intern opleiden.

Saillant is dat Vonk, reservekeeper bij Ajax in het seizoen dat Van Basten daar trainer was, nu theoretisch boven de trainer zou worden gesteld, terwijl Van Basten het liefst soeverein opereert in technische zaken.

Volgens Van Bastens zaakwaarnemer Overeem en Van der Velde speelt de aanstelling van Vonk geen rol in het besluit te stoppen. Van der Velde vanaf Curaçao, over de ommezwaai: 'Het kan met kleine dingetjes te maken hebben. Als het gevoel niet goed is, is het dapper te stoppen.' De onlangs afgezwaaide interim-directeur Gaston Sporre denkt daarover anders. Met lichte spot: 'Ik kan alleen maar hopen dat de strubbelingen, die ontzettend veel gedoe gaven, geen invloed hadden.'

Sporre wilde het contract van Van Basten al voor de winterstop verlengen. De trainer sprak voor de Kerst oriënterend met de clubleiding en onlangs, tijdens het trainingskamp, met Vonk. Hij beloofde eind januari zijn plannen te openbaren.

In de ruim anderhalf jaar dat Van Basten werkzaam was in Friesland, zag hij zijn selectie kwalitatief afgeroomd en maakte hij kennis met een peloton van (tijdelijke) bestuursleden.Ondanks de onrust presteerde hij behoorlijk. Hij eindigde als achtste in 2012-2013, nadat de complete voorhoede (Dost, Assaidi, Narsingh) alsmede rechtsback Janmaat waren verdwenen.

Dit seizoen staat Heerenveen na 20 speelronden vijfde, op zes punten van nummer vier Feyenoord. De ploeg waaruit de beste speler, Djuricic, verdween, heeft met Vitesse het vaakst gescoord (45 keer). Daar staan 37 geïncasseerde treffers, evenveel als RKC.

Heerenveen wordt vaak bij de hand genomen door topscorer Finnbogason (19 doelpunten) en heeft in Ziyech en Basacikoglu talenten. Juist deze spelers prezen Van Basten. Hun vertrek lijkt een kwestie van tijd.

Van Basten werd in februari 2012 gepresenteerd door de later verketterde voorzitter Robert Veenstra. De coach die zichzelf bij zijn vertrek bij Ajax in mei 2009 fileerde, had afgerekend met die mislukte episode uit zijn trainersbestaan. De voormalige wereldspits hield zich op de vlakte over de interne strijd binnen de club, wat niet wilde zeggen dat hij alles over zijn kant liet gaan. Zo haalde hij op 30 augustus 2012 vernietigend uit naar de toen zittende leiding, vanwege het 'niet nakomen van beloften'.

Na het verloren duel tegen het Noorse Molde FK in de voorronde van de Europa League zei Van Basten dat hij zich in de maling genomen voelde. 'Als je voor 17 miljoen verkoopt en je herinvesteert niks... Het mag allemaal niks kosten. Ze hebben mij dingen aangegeven en komen daar niet op terug.'

Zo'n uithaal is niet uitzonderlijk voor Van Basten. Zijn spelers krijgen er geregeld van langs. Bij Heerenveen waren ze verrast over de mededeling dat de coach 'het juiste gevoel' miste om zijn contract te verlengen.

undefined

Meer over