Van Baalen legt onthulde nevenfuncties in autosector neer

VVD-europarlementariër Hans van Baalen heeft per direct twee nevenfuncties in de auto-industrie neergelegd, na een publicatie daarover op de site van onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk. De VVD-delegatieleider zegt in een persverklaring dat hij dat doet omdat hij met 'een volledig vrije hand' aan de komende debatten over de Volkswagen-affaire wil deelnemen. Dat kan alleen als er 'geen discussie over mijn onafhankelijkheid' wordt gevoerd.

Fokke Obbema
Hans van Baalen. Beeld anp
Hans van Baalen.Beeld anp

Tot woensdag was Van Baalen zowel commissaris bij Mercedes-Nederland (8000 euro per jaar) als lid van de adviesraad van de RAI (4000 euro per jaar), een organisatie die in Brussel voor de auto-industrie opkomt. Maar Van Baalen ontkent lobby-activiteiten in beide nevenfuncties te hebben ontplooid en spreekt over functies met een 'intern karakter'.

'Geen probleem'

Op de site van Van Dijk geeft hij in een nadere toelichting aan dat zijn onafhankelijkheid niet in het geding is: 'Ik ben geen woordvoerder auto-industrie, dus is er geen probleem'. Ook beweert hij zich 'keurig aan de integriteitsregels van de VVD' te houden.

Die regels, opgesteld na diverse affaires rond VVD-politici bevatten de volgende passage: 'Uw handelen wordt gekenmerkt door onpartijdigheid, dat wil zeggen dat geen vermenging optreedt met oneigenlijke belangen en dat ook iedere schijn van een dergelijke vermenging wordt vermeden. U vervult geen nevenfuncties die een voorzienbaar risico vormen voor een integere invulling van uw functie.'

Van Baalen was woensdag niet bereikbaar voor commentaar om uit te leggen waarom hij vindt dat hij zich toch 'keurig aan de integriteitsregels' heeft gehouden. Een woordvoerder van het VVD-hoofdbestuur wil slechts kwijt dat het 'verstandig' is dat Van Baalen zijn functies heeft neergelegd. Maar het hoofdbestuur wil niet ingaan op de vraag of er van strijd met de VVD-regels over integriteit sprake is.

null Beeld epa
Beeld epa

Minder regels

Van Baalen zegt geen lobby-activiteiten voor de auto-industrie te hebben uitgevoerd, maar kwam in een opiniestuk in de Volkskrant wel op voor de belangen van die bedrijfstak. In een betoog over een vrijhandelsakkoord met de VS wijst hij specifiek op de voordelen voor de auto-industrie van minder regels: 'Door onnodige regelgeving wordt de handel beperkt en dat kost banen', schreef hij in een betoog als VVD-delegatieleider en zonder vermelding van zijn overige werkzaamheden.

Nevenfuncties zijn voor europarlementariërs overigens niet ongewoon. Uit onderzoek van RTL bleek vorig jaar dat één op vijf leden van het Europees Parlement zo'n functie vervult en dat zij daarmee gemiddeld 25 duizend euro verdienen. Dat komt bovenop een maandsalaris van bijna 8 duizend euro en onkostenvergoedingen.

De functies staan vermeld in een openbaar register. Daaruit blijkt bijvoorbeeld niet alleen het nevenwerk van Van Baalen. Agnes Jongerius, europarlementariër voor de PvdA en oud-voorzitter van de FNV, krijgt betaald voor commissariaten bij ontwikkelingsbank FMO en postbedrijf Post-NL. Voor beide functies geldt dat zij daar tenminste 1000 euro per maand voor ontvangt, zo valt uit het register op te maken. Jongerius maakt al haar inkomsten uit nevenfuncties over aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

In een interview met nieuwssite The Post Online gaf Jongerius in december aan het geen probleem te vinden dat ze zowel commissaris bij Post-NL is als over liberalisering van de postmarkt praat in het Europees Parlement: 'Heb ik het idee dat ik moet stemmen met twee petten op? Ik denk dat ik alles vanuit dezelfde oriëntatie en levenshouding doe.'

Meer over