Van Baalen kan niet geschrapt van kandidatenlijst

De VVD kan kandidaat-Kamerlid Van Baalen, die donderdag terugtrad als campagneleider, 'onder geen beding' van de kandidatenlijst schrappen. Volgens de regels komt Van Baalen, die als 29ste op de lijst zonder meer verkiesbaar is, alleen niet in de Tweede Kamer als hij zichzelf terugtrekt....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Van Baalen is in opspraak gekomen, omdat hij in zijn jonge jaren de Hitler-groet zou hebben gebracht, het Horst Wessellied zou hebben gezongen en een adhesiebetuiging aan Glimmerveen van de Nederlandse Volksunie zou hebben geschreven. Zelf ontkent hij die beschuldigingen. Vice-premier Dijkstal van de VVD zei gisteren dat hij de kwestie-Van Baalen 'zorgelijk voor de partij' vindt.

Hij noemde het 'verstandig' dat Van Baalen zijn functie heeft neergelegd. 'Het is niet plezierig voor een partij die net aan haar campagne wil beginnen, als de campagneleider terecht of onterecht wordt beschuldigd.' Dijkstal meent dat het desondanks nog 'goed kan aflopen voor de VVD', als de partij er hard aan werkt.

Op de vraag of de kwestie-Van Baalen te herleiden was tot gebrekkige screening van kandidaat-Kamerleden, zei de VVD-vice-premier: 'Als hij iets verkeerds heeft gedaan wel.' Dijkstal heeft al eerder gezegd dat die screening in het algemeen te wensen over laat, maar hij erkende ook dat het nog niet zo makkelijk is om de doopcelen van aanstaande Kamerleden te lichten.

Meer over