Column

Van alle personeelsfeestjes was het Gouden Televizier Gala niet eens de beroerdste

Gala's en televisie, het blijft een knellend huwelijk. De partners kennen elkaar door en door, maar lijken langs elkaar heen te leven. Ze spreken te weinig, begrijpen elkaar niet.

Geregeld komen de perikelen van de wankele relatie pijnlijk aan het licht. Recentelijk nog met het Gouden Kalveren Gala op het Nederlands Film Festival, live op tv: in een zaal vol polderglamour vielen vooral de pijnlijke stiltes op na de talloze geforceerde dialoogjes op het podium. Door acteurs.

Het 50-jarig bestaan van de TROS - het wilde in Carré maar niet vrolijk worden onder de marktlui van het Muziekfeest op het plein.

Afgelopen jaren zette BNN de adverteerders in het zonnetje op het Gouden Loeki Gala - de houterigheid was geen reclame voor de branche.

Vier je bruisende bedrijfsborrels vooral in eigen zaal, maar meestal kun je televisie er maar beter buiten laten.

Toegegeven: van alle personeelsfeestjes was deze editie van het Gouden Televizier Gala niet eens de beroerdste. De cameravoering ging verder dan de enkel het recht in beeld krijgen van de sprekers op het podium van Carré.

Ingestudeerde dialoogjes

Er was in elk geval over nagedacht hoe in hemelsnaam een belspelletje de glans te geven die de Ring in de eigen perceptie nog altijd heeft. Met een overvloed aan zelfgecreëerde feitjes uit opinie-onderzoek, dat wilde doen geloven dat Lieke van Lexmond de meest sexy vrouwelijke presentator is, Jan de Hoop de beste nieuwslezer en Bert en Ernie de populairste bewoners van Sesamstraat.

Slim om Humberto Tan, net 'TV-man van het jaar', een 'Ring late night 'te laten doen met Victor Reinier, Monic Hendrickx en Johnny de Mol. Reinier speelde trouwens niet alleen de rol van genomineerde, maar werd op zijn 'eigen' feestje ook geacht meerdere podiumacts te verzorgen. De emo-momentjes, in de vorm van IM's voor de dit jaar overleden Kees Brusse, Leen Timp en Menno Buch, onder stemmig gitaargetokkel van Ilse de Lange en de nieuwe Common Linnets.

Maar toch. Ze konden het weer niet laten. De ingestudeerde dialoogjes, ditmaal tussen de verse bruiden Anita Witzier en Caroline Tensen, die met de jurken nog aan een toneelstukje deden, inclusief ABC. Want ja: '2014 is het jaar van het huwelijk. Trouwen is eigenlijk het nieuwe Divorce.'

Innovatief

Voetballers Jasper Cilissen en Memphis Depay die de TV-ster voor de vrouwen moesten uitreiken: het is vragen om problemen. Vakkundig opgevangen door winnares Chantal Janzen: 'Dankjewel: Hans van Breukelen en Aaron Winter, wat leuk.'

De 'spectaculaire crime-act' met 'Popstar' Sharon, duidelijk geplaybackt.

Ilse de Lange, die de Nederlandse amusementswereld prees als underdog, die zich 'met heel weinig geld en mensen moet meten met internationale producties'. Het dwong 'ons' innovatief te zijn, en daar slaagden we 'met z'n allen' heel erg in, vond Ilse.

Ze moest het applaus eruit trekken.

Toen was het zover. Penoza is het mooist gedraaid. Johnny de Mols meest verstokte fans hadden die avond naar SynDROOM zitten te kijken op RTL 4. Flikken Maastricht won.

Schitterend.

Meer over