Van Acht met stuurvrouw wordt nu al veel verwacht

De Nederlandse vrouwen-acht is in recordtijd weer op stoom gebracht. Gisteren won de acht van stuurvrouw Ester Workel het zilver bij de wereldbekerwedstrijden in München....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

De Nederlandse boot versloeg gisteren wel de Verenigde Staten die bij de Spelen van 2004 nog het zilver wegkaapten voor de Nederlandse acht, die toen brons had. De Australische boot werd in Athene zesde, regerend olympisch kampioen Roemenië ontbrak gisteren.

De nieuwe vrouwenbondscoach Josy Verdonkschot (48) is blij met het resultaat: 'Ze hebben dit seizoen pas tienmaal samen in de acht getraind. Toch konden ze nu al roeien voor de overwinning. Dat de winst nu uitbleef is op zich niet erg. Er valt dit seizoen nog wel wat te verbeteren. En daarvoor lijkt er voldoende ruimte.'

Dit jaar behoort een WK-medaille in dit boottype zelfs tot de mogelijkheden.

En dat is een mooie meevaller voor het Nederlandse roeien. Zeker vergeleken met de vorige olympische cyclus. Want in 2001 stopte vrijwel de complete bemanning van de vrouwen-acht die bij de spelen van 2000 zilver won. De bond bracht destijds nog wel een vrouwen-acht op het water, maar die imponeerde niet.

'Mede om een dergelijke leegloop te voorkomen heb ik de vrouwen eerst in kleinere boten laten trainen en starten. Zo'n olympisch jaar is leuk, maar ook loodzwaar. De maatschappelijke bezigheden komen daarbij in de verdrukking, en daarmee moet dit jaar rekening worden gehouden.

'Door in kleinere ploegen te varen, konden ze gemakkelijker hun trainingen plannen. En dat is nodig want velen hebben het druk met studie of werk', zei Verdonkschot.

Dat traject leidde bij de wedstrijden niet tot opmerkelijke resultaten in alle kleine bootjes, maar de samenbundeling van de krachten in de acht duidde erop dat de vrouwen fit zijn en het roeien niet hebben verleerd.

Verdonkschot coacht de acht samen met Susannah Chayes. Vergeleken met de olympische selectie van hun voorgangers (De Boorder en Mijnders) zat er in München maar één nieuwkomer in de acht: Sanne Beukers uit Enschede. In de ogen van het nieuwe bondskader is zij de enige die door de clubcoaches nu al op voldoende hoog niveau is gebracht.

Om de kwaliteit van overige subtoppers te verhogen, selecteerde de bond bijna twintig, voornamelijk jonge, roeisters. Het is de bedoeling dat zij in de laatste paar weken van het seizoen samen ervaring op gaan doen bij internationale wedstrijden.

'Je moet dat zien als een ladder die wordt uitgelegd naar de Spelen van 2008. Ik verwacht dat er uit die ontwikkelingsgroep een aantal meisjes komt dat over drie jaar de acht kan gaan versterken. In Nederland lopen genoeg lange roeivrouwen rond om straks weer een olympische medaille te pakken', voorspelt Verdonkschot.

In 2001 keek hij ook in zijn glazen bol, en zag een medaille voor de lichte vrouwendubbeltwee. Coach Verdonkschot haalde zijn gelijk in Athene met zijn 'eigen' lichte dubbel Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen: brons.

Meer over