Van Aartsen op verzoek familie Henriquez niet bij stille tocht

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag is zaterdagmiddag niet aanwezig bij de stille tocht ter nagedachtenis aan Mitch Henriquez. Dit heeft de gemeente laten weten na overleg met de familie van de Arubaan. Die geeft er de voorkeur aan de stille tocht een herdenkingsmoment te laten zijn voor familie en vrienden.

Een demonstratie om Mitch Henriquez te herdenken in de Schilderswijk. Beeld epa
Een demonstratie om Mitch Henriquez te herdenken in de Schilderswijk.Beeld epa

Van Aartsen zal wel zondag een gesprek hebben met de familie om persoonlijk zijn deelneming te betuigen. De familie heeft aangegeven een dergelijke ontmoeting op prijs te stellen nadat de burgemeester afgelopen week in een persoonlijke brief en via ander contact zijn betrokkenheid had getoond. Hij gaf aan de familie te willen bijstaan op elke mogelijke manier.

Stille tocht

Enkele honderden mensen zijn zaterdagmiddag bij het Haagse station Moerwijk begonnen aan de stille tocht. Ze dragen ballonnen en Arubaanse vlaggen. Een man heeft een T-shirt aan met het opschrift Justice for Mitch, met een afbeelding van een engel.
Vooraan de stoet is een spandoek te zien met de tekst 'RIP Mitch. Nos ti stimabo'.

De stille tocht gaat van station Moerwijk naar het Zuiderpark, waar Mitch Henriquez het slachtoffer werd van politiegeweld.

Dat Mitch Henriquez tegen de politie zei dat hij een wapen had, lijdt geen twijfel. Maar hij bedoelde iets anders. Wat gebeurde er precies met Mitch Henriquez? Lees hier de reconstructie: 'De worsteling duurt ruimt een kwartier. Henriquez loopt paars aan. Dan beweegt hij niet meer.'

Racisme

Na de dood van Henriquez werd al snel de vraag opgeworpen of hij het slachtoffer was geworden van institutioneel racisme.

Deze week zei Van Aartsen nog dat racisme niet bestaat binnen het Haagse politiekorps en ook niet binnen de Nederlandse politie. Volgens de Haagse burgemeester waren de rellen die na de dood van Henriquez volgden in de Schilderswijk te wijten aan de warmte. Die laatste uitspraak kwam de burgemeester op kritiek te staan, onder andere van GeenStijl. 'En ook een beetje aan de ramadan', schreef de website.

(Tekst loopt door onder foto.)

Wat zijn de oorzaken van de rellen in de Schilderswijk? Mark Rutte spreekt van achterlijke gladiolen: Burgemeester van Aartsen wijt het aan de warmte en de ramadan. Lees hier de scherpste opinies over de oorzaken van de rellen in Den Haag.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Beeld epa
De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.Beeld epa

IS-vlaggen in Schilderswijk

Vorige zomer was het ook onrustig in de Schilderswijk. Er werden demonstraties gehouden tegen de oorlog in Gaza. Ook zwaaiden betogers met IS-vlaggen. Van Aartsen kreeg toen stevige kritiek te verduren, hij zou te weinig hebben gedaan om onrust te voorkomen en te laat hebben ingegrepen. Uiteindelijk nam de burgemeester alsnog maatregelen en kondigde een demonstratieverbod af van twee maanden.

De van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. (L) spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk, juli vorig jaar. Beeld ANP
De van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. (L) spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk, juli vorig jaar.Beeld ANP
Meer over