Valutamarkt

Natuurlijk moet oplichting door Van den Berg nog bewezen worden, maar we kunnen nu al vaststellen dat er 1300 mensen in Nederland rondlopen die zich afvragen hoe ze zo gek hebben kunnen zijn hun geld aan een speculant te geven die ze rendementen van 50 tot 250 procent voorspiegelde....

Dit soort percentages moet argwaan wekken. Er zullen er wel een paar goed uitgesprongen zijn, maar dat heeft dan meer te maken met het moment van instappen dan met daadwerkelijk gerealiseerd rendement.

Voorts wordt in uw berichtgeving gesteld dat valuta-arbitrage een 'weinig riskante bezigheid' is. Daar wil ik twee dingen over opmerken.

Valuta-arbitrage in de juiste zin van het woord bestaat niet meer. Er is sprake van arbitrage als er oneffenheden zijn op verschillende markten. Dollars zijn in, bijvoorbeeld, Frankfurt goedkoper dan in Londen. Door de hedendaagse technologie hebben alle valutahandelaren tegelijkertijd toegang tot dezelfde informatie, en is arbitrage een fenomeen uit vervlogen tijden. Er is toch ook geen aandelenarbitrage ?

Om rendement op de valutamarkt te behalen moet er nu dus gewoon gehandeld worden. Posities nemen, aan- en verkopen gebaseerd op visie, kennis en durf. Met alles risico's van dien. Dat is niet 'weinig riskant'. Denk aan hoe de dollar fluctueert.

Meer over